Pizzaliknaderätt som framförallt serveras i den kurdiska-delen av Turkiet.
Lahmacun
Ingredienser (4 portion)
Deg
3 ½ dl vetemjöl
1 msk olivolja
½ tsk strösocker
1 tsk salt
2 dl vatten
Fyllning
200 g lammfärs
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 msk pulbiber (eller chilipulver)
1 tomat
1 knippe persilja
1 grön paprika
salt
nymald svartpeppar
Tillagning
Häll mjölet i en bunke och för en grop i mitten.
Häll i salt, strösocker och olja.
Knåda fram en jämn deg genom att tillsätta vatten lite i taget.
Låt degen vila 30 minuter under fuktig bakduk.
Sätt ugnen på 200 grader.
Finhacka persilja lök och vitlök.
Skala tomaten och skär i små tärningar.
Skölj paprikan och skär i små tärningar.
Lägg lammfärsen i en skål.
Blanda med persiljan löken vitlöken tomaten och paprikan.
Tillsätt tomatpuré och pulbiber.
Bearbeta det hela till en jämn smet.
Strö mjöl på ett bakbord.
Dela degen i 4 delar.
Platta till degklumparna och kavla sedan ut till runda kakor.
Fördela färsblandningen över kakorna.
Grädda mitt i ugnen c:a 10 minuter.
Lägg gärna på lite färsk persilja som dekoration efter gräddningen.