Lahmacun

Pizzaliknaderätt som framförallt serveras i den kurdiska-delen av Turkiet.

Ingredienser (4 portion)

Deg
3 ½ dl vetemjöl
1 msk olivolja
½ tsk strösocker
1 tsk salt
2 dl vatten
Fyllning
200 g lammfärs
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 msk pulbiber (eller chilipulver)
1 tomat
1 knippe persilja
1 grön paprika
salt
nymald svartpeppar

Tillagning

Häll mjölet i en bunke och för en grop i mitten.

Häll i salt, strösocker och olja.

Knåda fram en jämn deg genom att tillsätta vatten lite i taget.

Låt degen vila 30 minuter under fuktig bakduk.

Sätt ugnen på 200 grader.

Finhacka persilja lök och vitlök.

Skala tomaten och skär i små tärningar.

Skölj paprikan och skär i små tärningar.

Lägg lammfärsen i en skål.

Blanda med persiljan löken vitlöken tomaten och paprikan.

Tillsätt tomatpuré och pulbiber.

Bearbeta det hela till en jämn smet.

Strö mjöl på ett bakbord.

Dela degen i 4 delar.

Platta till degklumparna och kavla sedan ut till runda kakor.

Fördela färsblandningen över kakorna.

Grädda mitt i ugnen c:a 10 minuter.

Lägg gärna på lite färsk persilja som dekoration efter gräddningen.

You May Also Like

1.gunilla

enligt mina erfarenheter så passar inte rubriken in här eftersom ni använder turkiska ord såsom PUL-biber och då denna godsaken härstammar ifrån turkiet-kanske bör heta turkisk pizza/lahmacun ?
2.Peter

Var på semester i Turkiet i över 2 månader och åkte runt. Detta är TURKISKT och inte kurdiskt som det står. Var vänlig och ändra namnet och respektera andra länders matkultur!!!
3.Receptcentralen.se

Hej Gunilla och Peter, Innan ni börjar klaga på saker kanske ni ska ta reda på fakta. Det är riktigt att Lahmacun serveras i Turkiet. Men det är också riktigt att Kurdistan till största delen ligger på turkiskt territorium (ungefär halva Turkiets yta är befolkat av kurder och 20-25% av befolkningen i Turkiet är kurder) och att lahmacun är extra populär just i de kurdiska delarna av detta relativt unga land (erkänt av omvärlden 1923). En intressant artikel om kurdisk mat i allmänhet och lahmachun i synnerhet finns i denna artikel: http://www.dn.se/mat-dryck/reportage/forforande-kurdiska-dofter-1.163421
4.Peter

Hej receptcentralen, Intressant med det fakta du gav ut. Tack för den. Men jag måste nog säga att du besitter fel fakta och vilseleder människor. Att en person som heter Mustafa Can med kurdiskt bakgrund berättar inte folk något. Det mest intressanta är att Mustafa Can har turkiskt medborgarskap och det "kurdistan" som du talar om är inget land som finns i dagsläget. Det är något som alla kurder har för sig och något som de gärna vill ha. Det är även en ren lögn att "kurdistan" är erkänt från omvärlden! Jag kan också tillägga att det är inte de "kurdiska delarna", det är kurder som bor i Turkiet och på de turkiska delarna. Jag som svensk skulle tycka det var jobbigt att snacka om samiska delar. Det är svensk mark och Sverige! Onödig propaganda är irriterande må jag säga. Men jag skulle uppskatta om du kunde visa "kurdistan" på en legitim världskarta. Om du har råd kan du alltid gå till en bokhandel, köpa den nyaste världskartan och söka efter "kurdistan". Jag kan försäkra dig om att du inte kommer att hitta något. Jag har studerat religion och historia på doktorand nivå och kan lova dig att jag sitter på fakta. Jag skulle rekommendera dig att ta reda på RIKTIG fakta innan du uttalar dig. Länk till dig för att du kan läsa lite för mer kunskap: http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_cuisine http://en.wikipedia.org/wiki/Lahmacun http://en.wikipedia.org/wiki/Culture_of_Turkey http://en.wikipedia.org/wiki/Emin%C3%B6n%C3%BC http://en.wikipedia.org/wiki/%C4%B0skenderun Här har du lite att läsa, du hittar om Lahmacun här och var och enbart handlar dessa om Turkiet och turkiskt matkultur och jag kan tyvärr inte hitta något om "kurdiskt". Det finns även ett 10-tal länkar till, jag kan lägga upp de om du vill, eller så kan du ta dig tiden att gå igenom internet. Tack för mig. :)
5.Receptcentralen.se

Hej Peter, jag tror inte vi kommer att bli överens i denna fråga hur många Wikipedialänkar vi än lägger upp. Jag har inte sagt att Kurdistan är ett erkänt land i omvärlden, dock är kurderna ett erkänt folkslag, som fått utstå mycket lidande av både turkiska och irakiska staten. Man behöver inte vara ett geni för att förstå att de intressantaste delarna av kurdisk matkultur har införlivats i turkisk matkultur. Så man kan antagligen säga att Lahmacun är både turkiskt och kurdiskt. Det ena utesluter inte det andra. Inledningen är ändrad. Ha en bra dag.
6.Rolf kurd

http://www.youtube.com/watch?v=M5wtlIaMseQ här peter är lite kurder i kurdistan ser ut som det verkar finnas kvar ändå:).läs på!
7.SVAR TILL PETER

DU PETER ÄR SÅ J*VLA DUM I HUVUDET URRSÄKTA FÖR ORDSPRÅKET. MEN HERREGUD HUR MYCKET I PROCENT TROR DU ATT WIKEPEDIA HAR RÄTT VA? DET ÄR SOM ATT SÄGA ATT POTATISERNA INTE KOMMER FRÅN SVERIGE, JAG TYCKER ATT DU BORDE TA OCH SÄTTA DIG OCH LÄRA IN VAD DU EGENTLIGEN SÄGER INNAN DU SÄGER NÅGOT. VI KURDER INBILDAR OSS INTE DET ÄR SÅNNA SOM DIG SOM INTE KAN ACCEPTERA OSS. DU OCH SÅNNA SOM DIG KAN DRA ÅT SKOGEN TYCKER JAG. NI HAR FAN INGEN RESPEKT MOT ANNAT FOLK. TRO INTE ATT DU KAN NÅGOT BARA FÖR ATT DU HAR VARIT I TURKIET. DET BEVISAR FAN INGENTING. LÄS PÅ INNAN DU ÖVERKLAGAR SAKER OCH TING ;)
8.GTFO

"Peter"...snarare Özgür.
9.Rebecka

DU PETER VET INTE VAD DU SNACKAR OM! KURDISTAN GRÄNSAR TILL TURKIET,IRAN,IRAK! MEN KURDISTAN KOMMER ALLTID ATT VA KURDISTAN,INGEN KAN NÅGONSIN ÄNDRA PÅ DET! DU SÄGER ATT KURDERNA BOR PÅ DE TURKISKA DELARNA!!! DU KAN INGET! DEN TILLHÖR KURDISTAN O EJ TURKIET! I IRAKISKA KURDISTAN HAR KURDERNA SJÄLVSTYRE OCH DET ÄR SOM ETT LAND ÄVEN OM DET INTE ÄR ERKÄNT AV OMVÄLDEN! SÅNNA IDIOTER SOM DU ÄLSKAR VÄL TURKIET. SKA BARA SÄGA DIG ATT TUKIET ÄR DET VÄRSTA LANDET JAG HAR VARIT I,OTREVLIGA MÄNNISKOR,FRUKTANSVÄRT HEMSKA! DEM HAR FÖRTRYCKT KURDERNA I ÅRHUNDRANDEN,DEM FICK INTE ENS TALA SITT EGET SPRÅK!
10.blue hill

ERA H-UNGAR,JAG VILLE BARA HA ETT RECEPT OCH JAG FÅR SYN PÅ ERAT SKIT SNACK. VA E DET FÖR TJAFS!DENNA JÄVLA MATRÄTTE E VARKEN KURDISK ELLER TURKISK NÅGONSTANS. LAHMACUN(KÖTT PÅ BRÖD) E ETT ARABISKT ORD OCH KOMMER FRÅN NÅGOT ARABISKT LAND. (KANSKE:SYRIEN,LIBANON MEN VEM BRYR SIG) SLUTA UPP OCH VARA SÅ HIMLA BARNSLIGA OCH KOMMA IN PÅ POLITIK PÅ EN MATLAGNINGS SIDA. ALLT FEL LIGGER HOS H-UNGEN SOM SKREV DEN HÄR ARTIKELN SOM NÄSTAN KALLAR DET FÖR EN KURDISK RÄTT. NÄR DET E TYP 15 FITT LÄNDER SOM HAR DEN SOM EN NATIONAL RÄTT.
11.Anna

Hej För det första vill jag säga att det heter Lahm bajin som betyder kött o deg o det är en arabisk maträtt det hörs på namnet faktiskt.. Så snälla om ni verkligen ska skriva maträttar så får ni inte ändra på dess kultur!
12.Receptcentralen.se

Denna maträtt var en betydlgt hetare potatis än vi någonsin kunnat ana. Make food, not war!
13.Rojda

HaHaHa... Turkar älskar att terrorisera andra, när det handlar om kurder... De är så j-a rädda för det kurdiska eftersom de har bildat en (polis)stat på kurdisk mark (norra Kurdistan) och måste därför bekämpa kurderna, även när det gäller sånt som lahmacun, vilket inte är kurdisk i sig (ordet är arabiskt) men älskas av kurder. Faktum är att turkar ofta försöker förolämpa kurder att vara "lahmacun-älskare" (notera att pizza var fattigmanskost i Italien). Jag uppmanar alla att komma med bevis för "turkisk kultur": arabisk eller persisk kultur kan man föreställa sig men vad får du för bild när du hör "turkisk kultur"? Ingenting, eftersom (inklusive dagen turkiska språket) är allt turkisk lånat, snott eller plundrat av andra folk, inklusive kurderna. Ja, Lahmacun älskas av kurderna men den är inte kurdisk som sådan, men inte fan är den turkisk! Bra gjort av receptsentralen.se att inte låta sig intimideras av terrorister. HaHaHa
14.Robban

popcorn och en stor läsk = underhållning på hög nivå ;o)
15.leffe kung

ROJDA, sluta upp med din propaganda.du lurar ingen. Kurdiska språket: 30% persisk 30%arabisk 30%turkisk 10%kurddisk. Kurdisk kultur snacka om ihop plockad kultur.
16.johan e

Enligt min kunskap så har ottomaner/turkar talat arabiska/turkiska och redan då namn givit maträtten samt att lahm bajin eller som turkar säger lahmacun fanns I det ottomanska kôket. Jag fôrstår inte varför en kurd skulle bli arg för en sådan sak och varför blanda in politik på en sida som denna. Mvh
17.ingela

Inledningen är inte ändrad! Skriv att det är en maträtt som kommer från mellanöstern Så får vi ett slut på detta.
18.hej

Asså komigen den där Peter försöker bara vara lite trevlig och berätta vad han kanske tror är sant. Jag själv bryr mig inte om sånt men asså ta det lilla lugna nu ni behöver faktiskt inte bråka om turker och kurder shit vad är det med er
19.Marre

Sjukt tråkigt att se kurdernas påhopp! Fan det här är en recept hemsida där folk går in för att krydda sin vardag. Men jag förstår att kurder har en dolk i sig som de aldrig kommer att få ut. De har inget land och kommer inte att få ngt land i Turkiet, Iran och Syrien. Vad jag förstår från många iranier, irakier, turkar och syrianer så är det så att ingen gillar kurder. Det kanske ni kurder ska ta och respektera, alla måste inte gilla alla, men jag efter att ha hört deras argumentationer så håller jag med iranierna och turkarna. Vi vill inte ha Fatima mördare i detta land och vi vill inte ha terrorister i detta land. Om det som ni kallar för kurdistan är ett jätte fint land kanske ni ska börja och tänka på att flytta tillbaka dit, nu menar jag inte detta på ett rasistiskt sätt. Men att ni är så trångsynta, aggressiva och bråkar på en recept hemsida gör att ni sjunker mycket lågt och svartmålar andra bra kurder som lever i detta land. Ni kurder som läser detta, sluta upp med eran jäkla barnsliga politiska skit snack. Er propaganda om att svartmåla Turkiet funkar inte då jag känner många turkar och varit på flera olika semester orter där. Sluta ljug om att turkar är ett dåligt folk. Det är snarare ni som är ett dåligt folkslag som ingen gillar. Ingen mer bråk här tack! Ps. Jag tycker att er hemsida är mycket fin Receptcentralen :)
20.Matälskaren

Vojne vojne.... snacka om en storm i ett vattenglas. Sandlådenivå. Skärpning! Ät mat och sluta diskutera politik, finns andra sidor där ni kan sprida politiska/religiösa och skräpåsikter och kasta skit eller Lahmacuner på varandra.
21.Anna

Ja, då måste jag ifrågasätta Peter som läst på doktorandnivå.... Har du inte efter X antal år som högskolestuderande och sedan doktorerande fått lära dig att källor är viktiga. Wikipedia är en fri encyklopedi, där kreti & pleti lägger in fakta. Den är inte tillförlitlig! Var sen Lahmacun kommer ifrån är väl ganska oväsentligt. Huvudsaken är att det är riktigt gott! Kram på er alla!
22.Hugo

Grattis marre du har vart på några semester orter i turkiet du känner säkert alla turkar i hela väärlden o vet säkert MYCKET mer än folket som kommer därifrån :)..du min vän är god underhållning!
23.Murre

OMG säger jag bara, detta är min favorit rätt som morsan gjort till mig å lillebror sen barnsben, jag säger turkisk pizza för det är lättast att kommaihåg, men skiter igentligen vart fan det kommer ifrån igentligen, fan orka bråka om en fucking pizza, bla bla den är turkisk lr kurdisk skiter i vilket, sjukt gott är det bara , och när jag äter den å tuggar så tänker jag inte på vilket land min mat kommer ifrån, ät som en människa å njut, jävla små glin som gör på hopp hit å dit, väx upp, å se världen å människorna å maten med ett smile, ni som gör dessa på hopp är trångsynta människor, å ni är inte trygga med er själva, annars gör man inte sånna här på hopp. är själv stolt turk, OCH en sak, otrevliga ^^? kanske fundera på hur man själv bemöter människor //
24.Malin

Jisses vilka mogna människor det var som skrev kommentarerna här då....
25.Halv Turk Halv Kurd

Guds goda människor lahmacun är ett rätt som kommer ifrån Mellanöstern ingen vet eller är inte säker på var den kommer ifrån det vi alla vet är att det är något gott. När ni nu diskuterar om kurder och turkar så gör ni fel det är som att prata om palestina eller israel, låt människo grupperna vara ifred. Det som skiljer ifrån turkarna och kurderna är språket allt annat är en och samma sak. Traditioner och kulturer och även religion är något gemensamt. När det gäller om hur människorna i Turkiet är så är dem jätte trevliga och man känner sig välkommen och man känner sig hemma. Något som ni inte vet är att på turistorterna kan man råka ila till då man tänker mer på pengar. Du peter åk till diyarbakir eller mardin där kurderna är mer bosatta och lev med dem i en vecka ska du se om jag har rätt eller fel. Tack för mig i allafall
26.Nasser

Måste säga bara att Peter är en riktig smart kille. Han borde fundera på att bli raket forskare så som han tänker. Utbildningen kan han få på wikipedia. Önska bara att man kunde träffa på honom...
27.kurdistan 4-ever

Ni kan hålla käften era pensionärer murre, ingela, leffe, gunilla och peter ni kan gå och äta på en rutten fisk. ni vet inget om kurder, kurdistan eller deras maträtter! Är ni så avendsjuka på kurderna elr? Gillar ni deras maträtter haa?? kom och ät mitt bajs också era rasister ni äter säkert torr potatis varje dag...
28.Peter

Jag har nu tagit en riktig funderare och granskat detta in i det yttersta och kommit fram till att kurder existerar! Dessvärre är deras land ockuperat av gränsande nationer, och det är ju riktigt tråkigt. Tänk om vårat Sverige skulle ockuperas av danskar norrmän och finnar..
29.Peter

Jag vill bara förtydliga nu att jag erkänner att jag var helt dum i huvet som ifrågasatte kurders existens. Jag är en idiot, inte mer med det. Alltså riktigt riktigt efterbliven var jag men inget att haka upp sig på.
30.Peter

Ja Peter här igen då.. asså vill bara påpeka hur lätt det är att falla för propaganda. Det är ju bara se på dagens läge, Obama fortsätter kriga precis som Bush men nu är det på något sett anorlunda. Konstigt det där va. Och hur de skyllde 9/11 på Bin Laden och "al-qaida". Propaganda överallt och vi köper den dagligen. Justja svininfluensans vaccin hade ju lite eftereffekter nu, oväntat!
31.Shtonk

det här är nog det bästa jag läst någonsin
32.Frank

Grabben kom hem och sa att han käkat en kanongod maträtt som heter Lahmacun hos en kompis (jaa i detta falletvar han var kurd )och vill att vi gör den nån dag ,visst sa jag jag kollar internet på recept ,och vad får jag se ,jag viker mej av skratt och fastnar i alla kommentarer och tar en kopp kaffe .Lahmacun hann jag inte göra ,grabben är hungrig och den lokala kvarterskrogen vart ett par hundra rikare för här hemma vart det pizza och Lahmacun får det bli nån annan dag ,men ett hjärtligt tack för underhållningen ska ni alla ha .
33.HAHAHHA

Typisk Turkar att ha så mycket hat och rädsla för kurder Marre: självklart får du gilla turkar men att hata en hel folkgrupp visar vad du är för sorts människa, jag borde egentligen tycka synd om dig,sluta att hata människor som du ej känner.(hat gör en dum) Gå ut och lev livet och njut av denna underbara plats. mvh Mr kurdo
34.Zozo

Det här receptet är fel.. för det första så kommer det från mellanöstern lebanon så att säga det är inte turkist eller kurdiskt. och för det andra med blandningen så ska det även tillsättas dibs el roman finns att köpa i närmaste butik som säljer halalkött där finns det att köpa så att blandningen blir lite sur för utan den så är det här receptet inget att ha:) annars så kan man tilläga citronsyra om man inte hittar dibs el roman. säger bara puss på alla!
35.String Emil

Jag vill gärna ha med minst 5 olika sperma i detta recept! Är det möjligt, snälla svara. MVH/Emil
36.kicki

har inte provat maträtten men den verkar väcka en del kännslor..;)
37.Zozo

Rätten tillhör området som är bebodd av kurder, assyrier etc etc. Det är ingen turkisk rätt, turkar har en lånad kultur från greker, kurder, perser, araber och att påstå att en rätt som rätteligen tillhör andra kulturer tillhör Turkar vore ett misstag. Att säga att den är kurdisk är således inte fel som Peter försöker få det till. Peter som i och för sig resonerar som en turkisk nationalist och använder samma argument som dessa och därav kan man förstå att man upprör kurdiska besökare som tar del av hans påståenden. Man kan jämföra det med en nazist skulle göra "Heil Hitler" till en judisk församling och sedan undra varför Judarna blir upprörda. Ja just det, Peter undrade om det fanns någon legitim karta med kurdistan på, mjo.. Turkar har i sina arkiv massvis med kartor från tiden under Ottomanska riket där Kurdistan står angiven som område. Och om det är legitimt för Ottomaner så borde det vara legitimt i vissa avseenden då det är turkar som förnekar landet till dess rättmätiga befolkning. Någon annan nämnde också ottomaner och att de namngivit rätten, ja.. jag vet inte hur du tänker där men ottomanska riket var ett pluralistiskt rike och där kan man inte gå och säga att det som funnits på det land som ottomanska riket hade under sin regi på den tiden skulle senare betraktas som turkiskt, det vore ju ett historiskt sett grovt misstag. Generellt så ser man ju att det hela har gjorts till något politiskt av Gunilla med det första inlägget och Peter med det andra, självklart måste ju kurder få säga sitt utan att bli anklagade för att ha gjort det hela till en politiskt propaganda när det hela i själva verket är de första inläggens förtjänst. PS. Diskussionen kan göras oändlig kom gärna med påståenden om vad som egentligen är turkisk kultur så ska jag nog kunna påvisa att det är någon annans som turkarna kallar sitt. Det turkiska kulturens legitimitet består i vissa människors nationella intressen och andra människors okunskap.
38.Zozo

Jag ser även att inlägg nr 35 har skickats av en annan Zozo, till skillnad från inlägg från 37. men som svar på Zozo nr. 35: eftersom olika kulturer tillreder rätten på olika sätt så kan man inte påstå att detta sätt som är angiven i receptet är fel. Detta är det sätt som kurder tillreder rätten. Ni gör säkert på ett annat sätt.
39.Tompa

Zozo nr.37. Du verkar juh vara helt knäpp i bollen. Jag har varit i Turkiet mer än 10 gånger och älskar landet. Turkar är fina människor med en fantastisk kultur och de är gästvänliga. Men du verkar vara en utav de där terrorist tänkande kurderna som sympatiserar med pkk. Att läsa terrorist propaganda av kurder på en svensk matsida är helt sjukt. När ska ni kurder bete er som vanliga människor. Fy skäms på er som drar in era terroristtänkande propaganda synsätt på en sida som denna. VI HAR BARN FÖR GUDS SKULL OCH VILL INTE ATT DE SKA SE POLITISKT TERRORIST PROPAGANDA HÄR!! HOPPAS HELA PKK OCH ANDRA KURDISKA TERRORISTER UTROTAS!!! Sluta upp med dumheter nu era konstiga varelser!!!
40.Anders

Hejsan som jag har läst så kom lahmacun från otomanska köket. jag ser att folk börjar terrorisera o sån på komentarerna men sanningen är kurdistan finns ej om ni tror det ni är verkligen dumma o tror på ngt som inte existerar ens.
41.rätten är från mellanöstern och alla turkar kurder syrianer osv äter den mumsfillibabba :))

punkt slut hälsningar från syrianen
42.Lahmacun ÄR kurdisk!

Turkiskt/Turkiet är ett paraply över olika folk och kulturer inom staten Turkiets gränser. Att lahmacun skulle vara "turkiskt" säger INGENTING om dess ursprung. Turkiskt = kurdiskt eller grekiskt eller syrianskt/assyriskt eller arabiskt osv... Och jo Kurdistan existerar. Att den inte finns på kartan som en erkänd stat är för att den är ockuperad. Men tillskillnad från staten Turkiet, är Kurdistan ett land och en nation som grundar sig på realitet!
43.Andreas

respektera folks intresse för mat och ointresse för ursprung, tackar!
44.Sofi

Trevligt recept.
45.sandra

De e inte bara turkisk maträtt, de e även kurdiskt, arabiskt ,syriansk och turkiskt maträtt.. så vfr sitta här å tjöta om vart denna maträtt kommer ifrån.. Vi har i stortsett samma maträtter.. palla!
46.någon som har betydligt mer koll på läget då jag har bott där.

Svar till Tompa #39: Jag finner det roligt hur du försvarar ett land som terroriserat, mördat och hotat den kurdiska befolkningen. Tänk hur du skulle känna om Danmark hade terroriserat och mördat Svenskar på grund av en simpel och idiotisk orsak, DIN bakgrund. Bara för att du pratar ett annat språk än danska och har en annan flagga. Det är inte rätt. Självklart skulle det då finnas politiker som skulle protestera och kämpa tillbaka för den mänskliga rättigheten. Jag skulle inte påstå att alla turkar är otrevliga och hemska, de kan faktiskt inte rå för hur deras regering beter sig. Och ni andra som nekar kurdernas existens. Kurderna har faktiskt existerat i över 3000 år, före araberna och Iranierna och Turkarna, vi har även haft ett land. Neka inte våran existens, det är inte rätt. Vi har en egen kultur, ett eget språk (som har blivit lite påverkad av andra länder ja), en egen flagga, egen mat och till och med eget dans. Dessutom har vi egen regering i Irak delen och rättigheter. Jag tackar dock för receptet, bra jobbat receptcentralen!
47.Selin

Goooo Peter allt han har sagt är helt korrekt goooo Peter så himla kul att läsa ditt inlägg alla andra snackar bara en massa struntprat.....
48.leonardo

Så här mycket bråk för en brödbits skull förstår jag konflikterna i mellanöstern fullt ut
49.Simon

@leonardo Jag har inte sett något så sjukt på länge. Kurder som försvarar terrorism på en matsida. Inte undra på att alla hedersmord görs av kurder....
50.Matälskare

Herregud vem bryr dig var lahmacun kommer ifrån, löjligt att skapa stora diskussioner kring detta. De e gott med lahmacun ät och må bra heeejdå / matälskare
51.Azad

Tack för receptet, den är precis som vi gör hemma, med undantag för lite aromat och en tesked honung som jag brukar blanda i fyllningen. 1. Vad gäller namnet, så är det på arabiska. 2. Kurder har sitt ursprung från området Van. 3. Kurdernas historia är mer än 5000år och kan spåras till Sumerernas tid, vi pratar om +3000 f.Kr. 4. Att ha ett land är per definition att vara självständig. 5. Kurder har allt som andra folkgrupper har som är unikt, språk, kultur och tradition, men inget land. Kolonilott är en annan sak... 6. Kurder är det enda stora folkgrupp som inte har ett land, men har partier. 7. Kurder har ingen ledare, varken Öcala eller Barzani. Hur korkat det än låter, så har ingen varje sig kurder i turkiet, irak, iran eller syrien fått för sig vad samarbete är. Istället vill varje bonde var ledare för allt och alla. Det fungerar inte så, tyvärr. Gå hem dumkurd, fortsätt odla istället... Låt den nya generationens kurder, som är utbildad och har förståelse och hänsyn till sina medmänniskor ta tag i den politiska fanan. Ni kurder som är +40år, lägg ner politiken, er syn på saker är kantat av det gamla från 80-talet, ni bär på allt för mycket hat. 8. Jag är kurd och jag älskar lahmacun, men låt den fortsätta vara lahmacun, sluta och fördärva maträtten, den är hur-som-helst mycket gott. 9. Ji kerema xwe bes xircira sîyasî bikin. Ejb ji were, hun nav kurdî xeradikin. Ev ne xwarina kurdî ya eslîyi, ev nav ji hela erban hatîyi, û miletên dora Mespotamia ev xwarin li kultura xwe zedê kirin. Ev xwarina ne a kurdî, ne a tirkî û ne a suryanî. Em ji ereba elîmîyi. Afyet bi. 10. Peter. Mycket möjligt att du har "studerat religion och historia på doktorand nivå". Men varför är du så negativ och isolerad i ditt sätt att bemöta andra? I Turkiet kallar man sin version av lahmacun, pide. Det är också gott...nja, inte lika gott men... det går och äta... Dags och storhandla... laaaahmaaaacuuhhuuunnn nnhh.
52.Mårten

Det är helt otroligt hur kurder försvarar terrorism och pratar om terrorister på en matsida. Jag kan inte riktigt förstå hur ni kurder tänker? Snälla anpassa er till det moderna samhället... Sluta prata politik kurder på en matsida. TACK!
53.Karin_pizza

Zozo - du verkar vara helt knäpp i huvudet. Du är en sådan hedersmord kurd som försvarar terrorism. Sådana kurder som dig borde portas från Sverige.
54.Erik

Lahmacun äts av armenier, araber, turkar och kurder Det är bara tillagningen som skiljer från land till land, och nu när ni snackar om "kurdiska delen av turkiet" så måste jag säga att för 100 år sen fanns det också armenier där eftersom att just den delen som kurderna befinner sig i Turkiet, Iran, Syrien och lite av Irak en gång i tiden var armenien. Man märker nu att INGEN bryr sig om armenierna, eftersom att ungturkarna och ungkurderna har gjort et bra jobb med att sudda bort Armenisk mat, kultur, historia osv för 100 år sedan.
55.Lahmacun

Människor stop, alltså ni bråkar om ett recept. Sjunk inte ner till nivån under min fotsula. 1. Kurdistan existerar inte ens. 2. Lahmacun är egentligen pizza som ursprungligen kommer från Italien och turkarna gjorde om pizzan mer detaljerat och döpte det till lahmacun. 3. Jag håller med Peter till 100% 4. Låt personer skriva sina egna åsikter utan att bli dömda.
56.Receptcentralen.se

Tänk på i framtiden att ni ska kommentera maten och inte ursprunget, på så sätt får läsare en tydligare bild av vad rätten är idag men framförallt för att vi inte ska döda varandra.
57.Caroline

Det här har gjort, inte bara min dag, eller vecka, utan HELA MITT VUXNA LIV! Roligaste jag har läst! Och på en matlagningssida, öhh, vaaa!? Hahahaha
58.Lisa

OMG!! detta är sjukt roligt och läsa. Man blir dock lite äcklad av alla kurders terrorist propaganda... Många kurder är kvinnomördare och använder hedersmord i vardagen. Kurder behandlar kvinnor som smuts och har ingen respekt för speciellt svenska/kristna kvinnor. Så snälla, lämna era kommentarer utanför denna sida. Feminist javisst!!
59.Kalle

Men sluta för fan, finns väl inget mer svenskt än lahmacun? Namnet kommer från det gamla svenska ordet för lamm och knyte, degknytet som ofta var fylld med just lammfärs plattades ut under tidigt 1800-tal efter att Gustav IV adolf blivit inspirerad av fransk matlagning. Men redan 1709 tog Karl XII med sig rätten till bender under det osmanska väldet, där den blev populär under hans vistelse.Därifrån har sen rätten spridits och slutligen kommit tillbaka till sverige igen. Läs på mina vänner!
60.😂😂😂😂😂😂😂

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😃😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 Roligaste kommentarkommentarsfältet ever! För ett recept!
61.Zoran

Allt är kurdiskt, obama är kurd, schwazrenegger är kurd, sverige är kurd, araber är kurd, allt som fucking rör sig på jorden är kurd
62.Zoran

Och inte för att vara oschysst eller så kurdistan finns inte :) Kurde är turkar så är det bara, ni snackar alla turskiska och har turkiska namn och efternamn...
63.Zoran

Och en sak till bara, enligt mina "kurdiska" vänner så är paul walker, jim carrey, bill clinton, rober de niro, christiano ronado, angela merkel, fredrik reinfeldt, barack obama, månen, pluto, stjärnorna, mars, venus, oprah winfrey, 42 tums plasma tv, siba, el giganten, onoff, net on net, malmö stad, skåne, E6 E4 E22 och tyska autobahn kurder....
64.Turk

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO där är dom igen med sina kommentarer, ahahahahaha vänta bara tills turkisa pappor med skinjack kläpper er på ataturk airport.
65.Mackan

hahahahah här i Sverige är ni kurder kaxiga men så fort flyget landar i Turkiet så pratar ni bättre turkiska än självaste Atatürk. Snacka så i Turkiet och återkom så ska vi se...
66.Özcan

AHHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHA KURSKISKT FINNS INGET SOM HETER KURDISKT, AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH BASIM SPAS AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHHA KURMANCI PRCMANCI AHAHAHAHAHAHAH
67.Osmanly

Neden sana çok yalan
68.Eva-Lotta

Nu förstår man varför kurder ogillas av så många och att de är terrorister. Bra intelligensnivår på er kurder som bråkar här om recept. Kanske ni ska tänka på att bli civiliserade och inte bråka överallt. Och ja, jag har sett klippet på er där ni kallar Sverige för terrorister och jämför Sverige med ISIS: Hjärndöda terrorister är vad ni är...
69.Mellanöster

Jag förstår varför omvärlden är i krig och bråk konstant. Kolla bara på er! Ta och läs allt ni har skrivit. Ni som påpekat om vart det kommer ifrån eller inte kommer ifrån.Asså ni bråkar om en liten ynka pizza och dess innehåll. Herregud att ni inte skäms och såna som er ska vara förebilder till våra framtida barn. Jag förstår nu varför det är som det är runt om i världen. Och gud vad jag skäms för eran skull. Lägg ner vad som är ert och vad som är deras. Herregud om alla skall tänka som er. Då är det världens undergång. Om ert barn någongång gång frågar er vart en maträtt kommer ifrån. Vad svarar ni då? det vill jag vet. Vad ni lär era barn. svarar ni själviskt som nu? Hur ska det vara fred mellan er om ni så bråkar såhär för denna oväsentliga sak. Jag säger bara skäms. Allt som finns är allas. Folk har inte att äta och ni sitter och grubblar över en de degbit. Ni förtjänar en ordentlig läxa om vad som har ett värde och vad som är värde
70.Rosie

Hahaha det va jätteroligt att läsa allt detta.jag såg på en film men glömde bort den pga detta. Receptsida till turkar till kurder och terrorism. Hallå kurder och syrianer är ett gammalt folkslag långt innan turkarna kom och erövrade.men egentligen är inget viktigt förutom att vi lever idag och kanske inte imorgon. Ta hand om varandra som systrar och bröder.
71.M

Åkej, platt deg med fyllning äts av kurder, turkar, syrianer, assyrier, syrier och andra araber, armenier, kaldeer, greker, italienare, fransoser (i Alsace), aleviter (obekräftat, men sannolikt), svenskar (kallas "pizza") och många andra. Förmodligen perser och hinduer också. Och vad ska vi dra för slutsats av det, kamrater?
72.Vilka tror NASA de är?

Turkarna ska vara bäst på allt och allt tillhör dem. Senast sa de att deras rymdskeppsprogram var bättre än NASAs. Hahah, allt de har och äger, tillhör någon annan. Turkar är egentligen ett mongoliskt folk, kom inte med nåt annat skitsnack "Peter" m.m. Göm dig inte bakom ett svenskt namn, du är en turknationalist som gärna dricker kurdisk blod.
73.Ullis

Hahahaha, roligaste jag läst på länge!! Sjukt jobbigt att se kurder bråka så här. Vi har inte glömt era hedersmord... Må Gud hjälpa er..
74.Jan

Haha vad pladdrar ni om era tröttmössor, den här rätten är sedan gammalt en svensk rätt!
75.Bobo Mattinen

Men herreminguuuud!??? Vad är det frågan om??? Sånt tjafs pga ett recept. Hahaha! Detta bar nog det mest urspårade skitsnack av nättroll jag läst på länge. Inte konstigt att det aldrig blir fred på jorden. INTE ALLS KONSTIGT! lägg ner för HELVETE!!!
76.Qthzng

generic tadalafil 20mg - dragon tadalafil tablet buying tadalafil online safely


* = Obligatoriskt fält