Kuvertbröd

Små portionsbröd som är lyxiga att servera till de flesta huvudrätter. Har man smör i bröd så håller det sig saftigt längre och det är gott att äta utan att bre smör på. Kuvertbröden kan formas lite hur man vill, som runda eller avlånga bullar, som kringlor eller ta fram en lite hjärtformad pepparkaksform och tryck ut dem med den. Strö på salt, linfrö, sesamfrön eller mjöl.

[ssba-buttons]

Ingredienser (40 portion)

1 liter löst packat vetemjöl
1 msk strösocker
3 dl mjölk
2 msk vatten
1 msk olivolja
50 g jäst
75 g smör
2 msk havssalt
äggstrykning (1 ägg uppvispat med 1 msk vatten och 1 tsk finsalt)
frön, mjöl eller salt

Tillagning

Häll mjöl och strösocker i en bunke.

Lös upp jästen i mjölken och häll på.

Tillsätt vatten och olivolja.

Knåda degen i 5 minuter på lästa hastighet.

Tillsätt smöret i klimpar och knåda i 5 minuter till.

Tillsätt havssaltet och höj hastigheten lite och knåda i 5 minuter till.

Låt degen jäsa i en halvtimme.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och stöt ihop den ordentligt.

Låt jäsa i en halvtimme till.

Stöt samman igen och låt jäsa i 15 minuter.

Dela upp degen i bitar à 30 g och forma till bullar.

Låt jäsa på plåt under bakduk i 50 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla med äggstrykning och strö på frön (linfrön måste tryckas till för att fastna).

Grädda mitt i ugnen i 3 minuter och spruta sen in kallt vatten med en blomspruta. Grädda i ytterligare 10 minuter tills bullarna fått fin färg.

Låt svalna på galler.

Fler liknande recept