Ett smakrikt och lite nyttigare kuvertbröd, som dessutom är dekorativt att ställa fram på bordet.
Kuvertbröd med durumvete
Ingredienser (16 portion)
2 ½ dl vatten
25 g jäst
3 msk olivolja
1 msk honung
½ tsk salt
5 dl vetemjöl special
2 dl durumvete
Tillagning
Värm vattnet till 37°.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med lite av vattnet. Tillsätt, under omrörning, resten av vattnet, olivoljan, honung och salt.
Blanda i allt vetemjölet och nästan allt durumvetet (spara lite till utbakningen). Arbeta degen kraftigt. Låt jäsa i minst 45 minuter gärna längre.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i 16 delar och forma runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Snitta varje bulle med en vass kniv eller ett rakblad. Låt jäsa 30-45 minuter.
Sätt ugnen på 250°.
Spruta in vatten i den heta ugnen och ställ in bullarna. Grädda i 5 minuter. Sänk värmen till 200° och grädda i ytterligare 5-8 minuter tills bullarna fått fin färg.
Låt svalna på galler under bakduk.