
Klassisk dessertkaka med mandel och potatis. Svartvinbärssåsen behöver man inte göra men det är väldigt god till.
Klassisk dessertkaka med mandel och potatis. Svartvinbärssåsen behöver man inte göra men det är väldigt god till.
100 g rumsvarmt smör
2 ½ dl strösocker
4 ägg
3 kokta kalla potatisar
150 g mandel
Svartvinbärssås
2 dl svarta vinbär
2 dl gräddfil
1 tsk rivet citronskal
1 msk koncentrerad svartvinbärssaft
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör och strösocker poröst.
Separera äggen i gulor och vitor.
Tillsätt en äggula i taget under fortsatt omrörning.
Pressa potatisen.
Finhacka eller mixa mandeln och rör ner i smeten.
Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten.
Grädda i ugnen i c:a 45 minuter.
Låt svalna och ta kakan ur formen när den kallnat.
Svartvinbärssås: Blanda bär, gräddfil och citronskal. Tillsätt koncentrerad svartvinbärssaft.
Servera kakan ihop med såsen.