Kronans kaka

Klassisk dessertkaka med mandel och potatis. Svartvinbärssåsen behöver man inte göra men det är väldigt god till.

[ssba-buttons]

Ingredienser (12 portion)

100 g rumsvarmt smör
2 ½ dl strösocker
4 ägg
3 kokta kalla potatisar
150 g mandel
Svartvinbärssås
2 dl svarta vinbär
2 dl gräddfil
1 tsk rivet citronskal
1 msk koncentrerad svartvinbärssaft

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör smör och strösocker poröst.

Separera äggen i gulor och vitor.

Tillsätt en äggula i taget under fortsatt omrörning.

Pressa potatisen.

Finhacka eller mixa mandeln och rör ner i smeten.

Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.

Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten.

Grädda i ugnen i c:a 45 minuter.

Låt svalna och ta kakan ur formen när den kallnat.

Svartvinbärssås: Blanda bär, gräddfil och citronskal. Tillsätt koncentrerad svartvinbärssaft.

Servera kakan ihop med såsen.

Fler liknande recept