Klenäter

Klassisk julkaka här i Leif Mannerströms version.

[ssba-buttons]

Ingredienser (35 portion)

50 g smör
1 ägg
1 äggula
½ dl ljus sirap
1 msk konjak
rivet skal av ½ citron
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
olja till fritering
Till garnering
strösocker
kanel

Tillagning

Smält smöret.

Rör ihop ägg, äggula och sirap med konjak och citronskal.

Tillsätt smöret.

Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen vila i kyl i minst 1 timme.

Kavla ut degen tunt, 2-3 millimeter.

Sporra ut 2-3 centimeter breda och 10 centimeter långa rutor/remsor och skär en skåra i mitten på varje bit.

Trä den ena degsnibben genom skåran så att degbiten blir vriden.

Värm oljan till 170 grader.

För att prova om oljan är lagom varm lägger man ner en bit vitt bröd. Om brödet är gyllene efter ca l minut så är temperaturen på oljan bra.

Fritera några klenäter i taget tills de är gyllene, ca 1 minut på var sida.

Lyft upp och låt dem rinna av på hushållspapper.

Vänd dem i socker och kanel.

Fler liknande recept