Klassiska kanelbullar

Kanelbullar som garanterat smälter i munnen.

[ssba-buttons]

Ingredienser (16 portion)

Vetedeg
2 ½ dl mjölk
50 g jäst
350+250 g vetemjöl special
2 msk+¾ dl strösocker
½ tsk salt
½ tsk nymald kardemumma
1 ägg
100 g rumstempererat smör
Mandelremonce
75 g mandel
75 g strössocker
1 msk kallt vatten
75 g rumstempererat normalsaltat smör
Kanelsocker
50 g strösocker
5 g vaniljsocker
5 g kanel
Utbakning
lite vetemjöl special
1 rumstemperterat och uppvispat ägg
pärlsocker

Tillagning

Vetedeg: Häll mjölk och jäst i en matberedare eller KitchenAid Artisan. Kör snabbt tills jästen löst sig.

Tillsätt den stora mängden vetemjöl special och den lilla mängden strösocker. Knåda några minuter. Låt jäsa i en halvtimme.

Tillsätt resten av vetemjölet och strösockret, samt saltet, kardemumman och ägget. Klicka i smöret.

Knåda i 4-5 minuter.

Lägg över allt i en skål och täck över noga. Låt jäsa i 30 minuter.

Mandelremonce: Skålla och skala mandel.

Kör mandeln i en matberdare.

Tillsätt strösockret och vattnet. Kör till en massa.

Tillsätt smöret och blanda väl.

Kanelsocker: Blanda alla ingredienser.

Knåda den färdigjästa deg lätt och kavla ut den på ett lätt mjölat bakbord. 30 cm bred och 3-4 mm tjock.

Bred på mandelremonce och strö över rikligt med kanelsocker.

Rulla ihop och dela degen i 16 delar.

Lägg bitarna i bullformar och låt jäsa i 40-45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen i 7 minuter.

Låt svalna under bakduk på galler.

Servera med mjölk, saft eller kaffe.

Fler liknande recept