
Klassisk svensk kaka med kaffeglasyr som även kallas mockarutor, snoddas, fiffirutor, chokladrutor, Kramforskaka eller Björkökaka.
Klassisk svensk kaka med kaffeglasyr som även kallas mockarutor, snoddas, fiffirutor, chokladrutor, Kramforskaka eller Björkökaka.
Botten
300 g smör
4 ägg
6 dl strösocker
3 dl mjölk
9 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
Glasyr
120 g smör
8 msk kallt, starkt kaffe
7 dl florsocker
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Glarnering
kokosflingor
Botten: Vispa ägg och socker poröst.
Smält smöret och blanda i.
Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker och blanda i smeten.
Rör i mjölken.
Glasyr: Smält smöret.
Blanda i kaffet och låt blandningen svalna.
Blanda i de torra ingredienserna och rör om ordentligt till en jämn smet.
Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en långpanna (c:a 30x40 cm) med 2 bakplåtspapper som läggs omlott och upp på kanterna.
Bred ut smeten i långpannan och grädda kakan i mitten av ugnen i c:a 20 minuter.
Låt kakan svalna.
Bred på glasyren och skär kakan i lagom stora rutor.
Strö över kokosflingor.