Kärleksmums

Klassisk svensk kaka med kaffeglasyr som även kallas mockarutor, snoddas, fiffirutor, chokladrutor, Kramforskaka eller Björkökaka.

[ssba-buttons]

Ingredienser (24 portion)

Botten
300 g smör
4 ägg
6 dl strösocker
3 dl mjölk
9 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
Glasyr
120 g smör
8 msk kallt, starkt kaffe
7 dl florsocker
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Glarnering
kokosflingor

Tillagning

Botten: Vispa ägg och socker poröst.

Smält smöret och blanda i.

Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker och blanda i smeten.

Rör i mjölken.

Glasyr: Smält smöret.

Blanda i kaffet och låt blandningen svalna.

Blanda i de torra ingredienserna och rör om ordentligt till en jämn smet.

Sätt ugnen på 175 grader.

Klä en långpanna (c:a 30x40 cm) med 2 bakplåtspapper som läggs omlott och upp på kanterna.

Bred ut smeten i långpannan och grädda kakan i mitten av ugnen i c:a 20 minuter.

Låt kakan svalna.

Bred på glasyren och skär kakan i lagom stora rutor.

Strö över kokosflingor.

Fler liknande recept