
Helt vanliga, men mycket goda söta svenska skorpor med kardemummasmak.
125 g smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
½ tsk salt
¾ dl strösocker
1 tsk hel kardemumma
7-8 dl vetemjöl
Mortla kardemumman.
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölken om värm till 35 grader.
Lös upp jästen i degspadet.
Blanda i övriga ingredienser, men spara lite av mjölet.
Arbeta till en smidig deg som släpper från degbunkens kanter.
Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.
Knåda degen smidig på ett mjölat bakbord.
Dela degen i två delar och forma dem till plåtlånga släta längder.
Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla längderna med lite smält smör blandat med rapsolja.
Grädda mitt i ugnen i 12-13 minuter.
Ta ut och låt svalna.
Dela längderna mitt itu på längden.
Skär 2-3 centimetersbitar.
Torka skorporna i ugnen på c:a 125 grader med ungsluckan lite på glänt.
Skorporna är klara när de känns spröda och lätta.