Kanelbullar

På det svenska fikabordet är kanelbullar en självklarhet.

Kanelbullen skapades strax efter att det första världskriget tagit slut. Kanelbullarna har till och med en egen dag sedan 1999, den infaller den 4 oktober.

Kanelbullar är godast att avnjuta med en kopp kaffe eller ett glas kall mjölk.

[ssba-buttons]

Ingredienser (20 portion)

Deg
½ paket jäst
50 g smör
3 dl mjölk
½ dl strösocker
1 krm salt
8-9 dl mjöl
Utbakning
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1-1 1/2 msk malen kanel
1 ägg
pärlsocker

Tillagning

Smula ner jästen i en bunke.

Smält smöret, tillsätt mjölk och värm allt fingervarmt.

Rör ut jästen med lite av degvätskan.

Tillsätt resten av degvätskan, strösocker, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig med bakmaskin, elvispens degkrokar eller för hand.

Låt jäsa övertäckt i minst 30 minuter.

Rör matfettet smidigt med strösocker och kanel. Tag upp degen på en arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl.

Kavla ut degen till en platta på ca 40x40 cm. Bred på fyllningen och vik plattan på mitten. Skär i c:a 2 cm tjocka strimmlor, snurra och fäst ihop. Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt.

Låt bullarna jäsa under bakduk i c:a 20 min.

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen på 250 grader i c:a 8 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

Fler liknande recept