Kanelbullar med mandelmassa

Saftiga och goda kanelbullar med mandelmassa som fyllning. Kan bakas både som snurror och överbakade bullar med fyllning.

Vi har även ett recept på vanliga kanelbullar.

[ssba-buttons]

Ingredienser (40 portion)

50 g jäst för söta degar
150 g rumstempererat smör
5 dl mjölk
1 dl vit sirap
1 ½ tsk mald kardemumma
1 tsk salt
15-16 dl vetemjöl
Fyllning
200 g mandelmassa
50 g rumsvarmt smör
½ dl strösocker
2 msk mald kanel
Penslig och garnering
ägg
pärlsocker

Tillagning

Smula jästen i skålen till en matberedare.

Smält smöret och häll därefter på mjölken och värm fingervarmt.

Häll degvätskan på jästen och kör några varv till jästen löst sig.

Häll det mesta av mjölet samt sirap, salt och kardemumma i matberedarens skål.

Kör matberedaren kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter.

Låt degen jäsa under lock i skålen till dubbel storlek, ca 1 timme.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.

Dela degen i två bitar och kvala ut till c:a 35 x 40 cm.

Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka.

Rulla ihop från långsidan.

Skär varje rulle i 20 bitar.

Ställ bitarna med snittytan uppåt i pappersformar på en plåt.

Täck med bakduk och låt bullarna jäsa c:a 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Tryck försiktigt på en bulle. Om degen snabbt höjer sig, är den färdigjäst.

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda bullarna mitt i ugnen 7-8 minuter.

Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Fler liknande recept