
Goda och enkla kanelbullar till barnkalaset eller eftermiddagsfikan. Kardemumman ger extra karaktär till själva degen. Kan även flätas ut till längder eller kransar.
Goda och enkla kanelbullar till barnkalaset eller eftermiddagsfikan. Kardemumman ger extra karaktär till själva degen. Kan även flätas ut till längder eller kransar.
10-11 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk malen kardemumma
150 g smör
1 pkt jäst
4 dl mjölk
2 msk malen kanel
ägg till pensling
pärlsocker
Häll det mesta av mjölet samt 1 dl strösocker, salt och kardemumma i en matberedares skål.
Klicka i 50 g smör och smula över jästen.
Värm mjölken till fingervarm. Häll mjölken över ingredienserna i skålen och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg, c:a 5 minuter.
Låt degen jäsa under lock i skålen till dubbel storlek, ca 30 minuter. När den är färdigjäst har den en torr och glansig yta.
Kör sedan några varv i maskinen.
Tag därefter upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt igenom den.
Kavla degen till en platta, bred på resten av smöret och strö över 1 dl socker och kanelen.
Rulla ihop och skär rullen i bitar. Ställ bullarna med snittytan uppåt på plåtar, täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
Värm ugnen till 250 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Sätt in plåten mitt i ugnen, låt bullarna grädda i 8-10 minuter, tills de fått fin färg.
Ställ bullarna på ett galler och låt svalna under bakduk.