Japonais (Japaner)

Dessa kakor var specialitet på Conditori Lundagård i Lund när jag arbetade där och ugnarna var fulla av japanbottnar hela dagen eftersom efterfrågan var så stor på denna hasselnötssmakande kaka. Vi gjorde den som tårta också. Receptet kommer ursprungligen från Schweiz, och Max Hämmerli, som var verkmästare, tog med sig receptet från sitt hemland. Max hade senare konditori Malmö, där han också tillverkade japaner.

Denna kaka är fantastisk om man gör den på rätt sätt. Konditorer stryker ut marängen med en plåtschablon men det går lika bra att spritsa upp bottnarna, vilket är orginalet. Ursprungligen spritsade man chokladfondant ovanpå men jag tar mörk choklad istället, vilket inte blir så sött. /Jan Hedh

Tips! Får du inte tag i kakaosmör i affären så gå in på något konditori och fråga om du kan köpa kakaosmör där.

Förvaring: Förvara dem i kylen tills de ska ätas. De är hållbara i ca 3 dagar.

Ingredienser (30 portion)

400 g hasselnötter till strössel
90 g oskalad mandel
90 g socker
25 g mjölk 3 procent
Maräng
270 g äggvita (ca 9 st)
120 g socker
5 g citronsaft
Japonaise-kräm
400 g socker
200 g vatten
200 g oskalade mandlar
200 g hasselnötter
150 g kakaosmör
300 g osaltat smör

80 g mörk choklad, helst Valrhona Grand Cru Guanaja 70 procent

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg ut nötterna till strössel på en plåt med kanter. Rosta dem gyllenbruna under omrörning då och då tills skalet börjar lossna.

Skala hasselnötterna genom att gnida dem i en handduk tills skalet lossnar.

Mal dem fint i kvarn.

Sätt ugnen på 110 grader.

Gör en tpt genom att köra den oskalade mandeln och socker i en matberedare med tandade knivar till ett fint pulver.

Blanda tpt med mjölken till en slät massa i en bunke.

Vispa upp äggvitan på mellanhastighet med citronsaften och en ¼ av sockret till maräng. Tillsätt resterande socker i omgångar under ständig vispning och vispa till en fast maräng. Öka hastigheten på vispningen på slutet så att marängen blir rikrigt styv.

Blanda ner en handfull maräng i tpt-blandningen. Rör till en slät smet och vänd försiktigt ner den med en slickepott i marängen.

Rita upp 60-70 cirklar på bakplåtspapper, ca 50 mm i diameter. Fyll mandelmarängen i plastspritspåse med slät tyll nr 12 och spritsa ut runda bottnar, ca 5 mm tjocka, på bakplåtspappret.

Baka dem gyllenbruna i ca 2 timmar.

Lossa bottnarna från pappret så fort de kallnat och lägg dem i en stor burk med lock så att de inte mjuknar.

Koka socker och vatten till japonais-krämen till 110 grader.

Tillsätt mandlar och nötter och koka tills det börjar knäppa i dem. Rör om då och då. Öka rörandet när sockret börjar vitna och kristalliseras.

Rör kraftigt tills sockret blivit guldgul karamell. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna.

Mixa massan i en matberedare tills den oljar sig och blir krämig. Temperaturen ska vara ca 70 grader. Låt massan svalna.

Hacka kakaosmöret fint och smält det i en liten kastrull, låt det inte bli varmare än 50 grader.

Tillsätt kakaosmöret och det rumstempererade smöret och rör krämen lätt och luftig med elvisp på mellanhastighet. Skulle inte krämen lyfta och bli lätt och luftig så kyl ner den i 30 minuter och fortsätt vispa igen.

Lägg hälften av bottnarna på en bakplåt och spritsa på en boll av krämen med en plastspritspåse. Klipp hål framtill eller använd slät tyll nr 12.

Lägg resterande bottnar ovanpå med den flata sidan uppåt. Kakan bör väga ca 30 g.

Tryck kakorna jämna med en bakplåt och sätt in dem i frysen i 10 minuter.

Ta ut dem två och två, de är lättast att stryka om man lägger dem mot varandra. Stryk upp dem runtom på sidorna med krämen med hjälp aven palett.

Stryk ett tunt lager kräm ovanpå var och en. Lägg dem med krämsidan nedåt i strösslet. Sätt ihop dem igen med strösselsidorna mot varandra och rulla dem så att sidorna är täckta med strössel. Stryk upp resten av kakorna på samma sätt.

Temperera chokladen.

Fyll chokladen i en pappersstrut, klipp ett litet hål framtill och spritsa en punkt stor som en tiokrona ovanpå varje kaka.

Fler liknande recept