Täckt italiensk plommonpaj för härliga fikastunder på hösten.
Italiensk plommonpaj
Ingredienser (6 portion)
7 dl vetemjöl
3 msk florsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
250 gram smör
½ dl vatten
1 ägg
Fyllning
1 kg plommon
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk potatismjöl
Tillagning
Rör samman vetemjöl, florsocker, bakpulver och salt.
Tillsätt sedan smöret i kuber.
Tillsätt vattnet.
Kör ihop degen med en matberedare.
Dela degen i två bitar och rulla till bollar som du plattar ut till runda plattor.
Slå in i plastfolie och låt vila c:a 30 minuter i kylen.
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda plommonen med socker och potatismjöl.
Kavla ut ena halvan av degen och tryck ut i en pajform med höga kanter.
Lägg i fyllningen.
Kavla eller rulla ut resten till ett runt lock som ska vara snäppet större än pajformen.
Skär ut fyra hål i deglocket och pensla med uppvispat ägg.
Grädda i 15 minuter, sänk sedan värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 25-30 minuter.
Låt pajen vila en halvtimme innan den serveras med vispad grädde eller vaniljglass.