Frasig och god italiensk paj med nästan bedövande god citronsmak.
Citronpajen kan serveras både ljummen och kall.
Frasig och god italiensk paj med nästan bedövande god citronsmak.
Citronpajen kan serveras både ljummen och kall.
3 ½ dl vetemjöl
125 gram smör
1 msk strösocker
1 krm salt
2 äggulor
2 msk mjölk
Fyllning
1 ½ dl färskpressad citronsaft
finrivet skal av 3 citroner
1 ½ dl socker
3 ägg
3 äggulor
1 ask (250 g) mascarpone
Övrigt
1 msk solros- eller rapsolja
1 ½ msk florsocker
Blanda samman mjöl och smör med fingertopparna.
Tillsätt övriga degingredienser och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform lite över kanten.
Rulla en kavel över kanterna och ta bort överflödig deg.
Ställ formen i kylskåp i c:a 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda citronsaft, citronskal och strösocker och rör om tills sockret löst sig ordentligt.
Blanda försiktigt ner ett ägg och en äggula i taget.
Tillsätt mascarponen och rör om till en slät smet.
Fördela citronfyllningen i pajformen och grädda mitt i ugnen tills den stelnat, 40-45 minuter. Lägg försiktigt över aluminumfolie på slutet om fyllningen får för mycket färg.
Låt citronpajen svalna något.
Pudra över florsocker och servera.