Ett härligt mjukt svensk bröd från Bohuslän som passar bra med smör och räkor.
Hönökaka
Ingredienser (4 portion)
900 g vetemjöl
200 g socker
½ tsk salt
50 g jäst
7 dl fingervarmt vatten
150 g rumstempererat smör
Tillagning
Smula ner jästen i en liten skål och lös den i lite av degvätskan.
Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Finfördela smöret, tillsätt salt och resten av den fingervarma vattnet.
Häll i jästvätskan och arbeta ihop till en deg, som får jäsa till dubbel storlek.
Dela degen i fyra delar. Knåda varje bit ordentligt så att inga luftbubblor finns kvar. Låt jäsa i 30 minuter.
Kavla ut till runda kakor, nagga dem med en gaffel. Låt jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 275 grader.
Nagga kakorna en sista gång innan gräddningen. Grädda i ca 2-3 minuter.