Hönökaka

Ett härligt mjukt svensk bröd från Bohuslän som passar bra med smör och räkor.

Ingredienser (4 portion)

900 g vetemjöl
200 g socker
½ tsk salt
50 g jäst
7 dl fingervarmt vatten
150 g rumstempererat smör

Tillagning

Smula ner jästen i en liten skål och lös den i lite av degvätskan.

Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Finfördela smöret, tillsätt salt och resten av den fingervarma vattnet.

Häll i jästvätskan och arbeta ihop till en deg, som får jäsa till dubbel storlek.

Dela degen i fyra delar. Knåda varje bit ordentligt så att inga luftbubblor finns kvar. Låt jäsa i 30 minuter.

Kavla ut till runda kakor, nagga dem med en gaffel. Låt jäsa i 30 minuter.

Sätt ugnen på 275 grader.

Nagga kakorna en sista gång innan gräddningen. Grädda i ca 2-3 minuter.

You May Also Like

1.Björre med Åsis

Supergötta! Gört!


* = Obligatoriskt fält