Spröd kaka att överraska hästintresserade med. Men den är god även om man inte gillar havremopeder. Ett extra plus för denna kaka är ta det inte blir så mycket disk om man använder stavmixer. Receptet är en relativt liten sats som räcker för en plåt. Det går bra att dubblera om man vill bjuda många.
¾ dl sötmandel
½ dl strösocker
1 msk kallt vatten
30 g smör
¾ dl vetemjöl
Garnering
äggvita
florsocker
blockchoklad
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka upp vatten i en lite kastrull.
Låt mandlarna koka någon minut och låt dem därefter rinna av. Tryck ut mandlarna ur skalet.
Mixa mandel och strösocker i en stavmixer. Tillsätt kallt vatten, smör och vetemjöl. Rör till en smidig massa.
Rulla eller spritsa ut till längder på 10 cm med en diameter på 5 mm. Forma till hästskor och lägg på en bakplåtspappersbeklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter. Håll kol på slutet så de inte får för mycket färg.
Låt svalna lite på plåten och för därefter över på ett bakgaller.
När de svalnat rör man ihop äggvita och florsocker och bred försiktigt ut på hästskorna.
Smält blockchokladen i ett vattenbad och gör därefter prickar i glasyren med den.