Somrig tårta med läskande citronkräm och ljuvliga färska hallon.
Hallontårta
Ingredienser (10 portion)
Citronkräm
2 gelantinblad
3 ägg
2 dl socker
1 ½ citron, rivet skal och saft
2 dl vispgrädde
Sockerkakasbotten
4 ägg
2 dl socker
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Garnering
2 dl vispgrädde
hallon
citronmelissblad
Tillagning
Sätt ugnen på 250 grader.
Citronkräm: Lägg gelantinbladen i blöt.
Lägg ägg, socker, rivet citronskal och pressad citron i en kastrull.
Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar, c:a 3-5 minuter.
Ta kastrullen från värmen. Krama vätskan ur gelantinbladen och rör ner dem i krämen.
Låt kallna.
Vispa grädden och vänd ner den i citronkrämen.
Ställ kallt att svalna.
Sockerkakasbotten: Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda samman mjöl med bakpulver.
Rör ner mjölet i smeten.
Bred ut smeten på en bakplåtspappersbeklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen c:a 5 minuter.
Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper.
Lägg långpannan över kakan och låt den kallna.
Bred knappt hälften av krämen över remsorna.
Skär kakan i 6 remsor, 4-5 cm breda.
Ta ett fat och börja snurra en remsa mitt på fatet. Fortsätt snurra alla remsorna runtom.
Bred resterade kräm över tårtan.
Garnering: Vispa grädden och bred ut den ovanpå tårtan.
Garnera med hallon och citronmelissblad.