Ett gott och mättande vitt bröd som dessutom blir snyggt även om man är nybörjare. Durumvetemjöl har högre proteinhalt än vanligt vetemjöl och är därför nyttigare.
Grytbröd
Ingredienser (1 portion)
30 g jäst
3 dl kallt vatten
½ dl olivolja
2 tsk salt
1 msk ättikssprit (½ msk ättika + ½ msk vatten)
2 msk honung
3 dl durumvetemjöl
6-7 dl vetemjöl
Tillagning
Smula jästen i en bunke.
Häll på vatten, olivolja salt, ättikssprit, salt och honung.
Vispa till en homogen degvätska.
Häll i nästan allt mjölet och arbeta degen några minuter till en slät deg. Helst använder man en hushållsassistent eller en elvisp med degkrokar.
Låt jäsa i 45 minuter.
Tryck ner degen och låt jäsa i 45 minuter till.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den.
Forma till ett runt bröd.
Lägg degen på ett bakplåtspapper och strö över lite durumvete. Täck med en bakduk. Låt jäsa i 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader med en liten stekgryta i gjutjärn inne.
När ugnen är varm så tar man ut stekgrytan och lyfter i brödet med hjälp av bakplåtspappret.
Lägg på locket och ställ in brödet. Sänk värmen till 225 grader.
Grädda brödet i 30 minuter.
Avlägsna locket och grädda i 15 minuter till.
Stjälp upp brödet på ett bakgaller och spruta på kallt vatten.
Låt svalna under bakduk.