Grillad smulpaj med sommarbär

Portionspajer att ta med på picknick – jag kom på ett fantastiskt sätt att göra det på: Man river aluminiumfoll små fyrkanter, pressar ner dem i små skålar med fiat botten och fyller dem med godsaker. Smulpaj är den godaste efterrätten att äta i det gröna, om du frågar mig. Med den typen av pajdeg behöver man heller inte begränsa sig till mjöl och socker. Använd nötter, choklad, frön och kärnor så blir den gamla kioskvältaren en helt ny upplevelse.

Det är makalöst enkelt att göra vaniljsås själv. Har marsansås eller vaniljvisp varit det stående alternativet kommer du att få en riktig aha-upplevelse. Spara gärna vaniljstängerna efter koket, torka och mixa dem med strösocker så har man fått ett hemgjort vaniljsocker på köpet.

Ingredienser (6 portion)

400 g blandade bär, t ex vinbär, hallon och jordgubbar
½ dl grovriven choklad
1 dl havregryn
95 g osaltat rumsvarmt smör
1 dl vetemjöl
½ dl hackad mandel
1 dl socker
1 msk maizena
2 msk florsocker
Vaniljsås
1 vaniljstång
5 dl grädde
5 dl mjölk
5 äggulor
2 dl socker

Tillagning

Lägg flera lager aluminiumfolie i små skålar och tryck till. Lyft upp folien skålarna och använd som engångsformar för smulpajerna.

Blanda choklad, havregryn, smör, mjöl, mandel och socker i en bunke och nyp ihop till en smulig deg. Fördela bären i botten på folieformarna och pudra över maizena och florsocker. Täck med smulpaj och baka under lock i grillen tills bären är mjuka och smulorna fått fin färg och blivit krispiga, ca 10 minuter.

Servera pajerna med vaniljsåsen.

Vaniljsås: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång och frön i en rostfri kastrull.

Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.

Häll gräddmjölken över äggulorna under vispning, sjud blandningen till strax under kokpunkt när den börjar tjockna. Blås en ros på baksidan av en träslev för att kontrollera att såsen är fårdig: Doppa en träsked i såsen och blås på baksidan. Såsen ska få formen av rosenblad.

Ta kastrullen från värmen, sila vaniljsåsen genom en finmaskig sil och kyl ner snabbt.

Fler liknande recept