Den amerikanska varianten av kanelbullar är perfekt för den som tycker vanliga kanelbullar är för osöta och nyttiga. Extra allt är helt klart mottot over-there även när det gäller kanelbullar, som passande nog heter Sticky Buns.
Glaserade kanelbullar
Ingredienser (25 portion)
25 g jäst
3 dl mjölk
50 g smör
1 ägg
½ dl strösocker
1 krm salt
6-7 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Fyllning
15 pecannötter
15 cashewnötter
15 skalade sötmandlar
150 mjukt smör
1 dl farinsocker
2 msk malen kanel
Glasyr
3 dl florsocker
2 msk vatten
1 msk färskpressad lime
Tillagning
Degen:Smält snöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm degvätskan fingervarm.
Finfördela jästen i en bunke och rör ut den i 1 dl av degvätskan.
Häll ner resten av den ljumma vätskan i bunken med jästblandningen.
Knäck i ett ägg och vispa ner det med några tag
med en visp. Rör ner socker och salt.
Mät upp mjöl och blanda ner vaniljsocker i det.
Rör ner mjölblandningen med en elvisp försedd med degkrokar eller en hushållsassist lite i taget i smeten, men spar ca 1 dl till utbakningen.
När degen släpper bunkens kanter men är mjuk och lite klibbig är den färdig. Täck bunken med en handduk och ställ den att jäsa till sin dubbla storlek, det tar ca en halvtimme.
Fyllning: Hacka nötterna grovt och blanda dem med smör, farinsocker och kanel till en mjuk röra.
Utbakning: Ta upp degen på ett mjölat
bakbord.
Kavla ut degen till en rektagel som är strax under ½ cm tjock.
Bred fyllningen i ett jämnt lager över hela den utkavlade degen.
Rulla ihop degen från långsidan och dela den i 25 bullar.
Lägg dem ganska tätt på en braspanna.
Låt jäsa i en halvtimme.
Sätt ugnen på 225 grader.
Glasyr: Rör florsocker, vatten och pressad lime i liten kanna med pip.
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10-12 minuter.
Låt svalna lite och ringla därefter på glasyren.