
Hemmagjort gelégodis som ger ungefär 40 välsmakande och fräscha bitar. En bra digital kökstermometer är ett måste för att lyckas med detta recept.
Hemmagjort gelégodis som ger ungefär 40 välsmakande och fräscha bitar. En bra digital kökstermometer är ett måste för att lyckas med detta recept.
10 gelatinblad
80 g glukos
1 ½ dl socker
4 dl vatten
10-12 droppar flytande smaksättning
några droppar av valfri karamellfärg
socker
Olja in en form c:a 15x20 cm.
Lägg ner gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
Blanda glukos, socker och vatten i en tjockbottnad kastrull.
Koka i medelhög värme till blandningen når 122 grader.
Krama ur gelationbladen med ca 2 msk vatten långsamt i en kastrull och rör försiktigt tills gelatinet är helt upplöst. OBS! Koka ej.
Ta sockerlagen från värmen och blanda i det smälta gelatinet, aromen samt några droppar färg.
Låt temperaturen sjunka till 70 grader.
Fyll formen med gelémassan.
Låt svalna och stelna i rumstemperatur över natten.
Skär gélebitarna till önskad storlek och rulla i strösocker.