Hemmagjort gelégodis som ger ungefär 40 välsmakande och fräscha bitar. En bra digital kökstermometer är ett måste för att lyckas med detta recept.
Gelégodis
Ingredienser (1 portion)
10 gelatinblad
80 g glukos
1 ½ dl socker
4 dl vatten
10-12 droppar flytande smaksättning
några droppar av valfri karamellfärg
socker
Tillagning
Olja in en form c:a 15x20 cm.
Lägg ner gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
Blanda glukos, socker och vatten i en tjockbottnad kastrull.
Koka i medelhög värme till blandningen når 122 grader.
Krama ur gelationbladen med ca 2 msk vatten långsamt i en kastrull och rör försiktigt tills gelatinet är helt upplöst. OBS! Koka ej.
Ta sockerlagen från värmen och blanda i det smälta gelatinet, aromen samt några droppar färg.
Låt temperaturen sjunka till 70 grader.
Fyll formen med gelémassan.
Låt svalna och stelna i rumstemperatur över natten.
Skär gélebitarna till önskad storlek och rulla i strösocker.