Gelégodis

Hemmagjort gelégodis som ger ungefär 40 välsmakande och fräscha bitar. En bra digital kökstermometer är ett måste för att lyckas med detta recept.

Ingredienser (1 portion)

10 gelatinblad
80 g glukos
1 ½ dl socker
4 dl vatten
10-12 droppar flytande smaksättning
några droppar av valfri karamellfärg
socker

Tillagning

Olja in en form c:a 15x20 cm.

Lägg ner gelatinbladen i en skål med kallt vatten.

Blanda glukos, socker och vatten i en tjockbottnad kastrull.

Koka i medelhög värme till blandningen når 122 grader.

Krama ur gelationbladen med ca 2 msk vatten långsamt i en kastrull och rör försiktigt tills gelatinet är helt upplöst. OBS! Koka ej.

Ta sockerlagen från värmen och blanda i det smälta gelatinet, aromen samt några droppar färg.

Låt temperaturen sjunka till 70 grader.

Fyll formen med gelémassan.

Låt svalna och stelna i rumstemperatur över natten.

Skär gélebitarna till önskad storlek och rulla i strösocker.

Fler liknande recept