En saftig och god fruktkaka. Gör den dagen innan den ska serveras så den får stå till sig.
Fruktkaka
Ingredienser (1 portion)
100 g smör
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
½ dl ljus sirap
1-1 ½ dl neutral yoghurt.
5 ägg
4-5 dl vetemjöl
2 dl hackade nötter
2 dl torkad frukt i bitar och russin
smör
ströbröd
Tillagning
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en sockerkaksform eller liknade.
Rör ihop mjölet med frukten och nötterna. (Se till att mjölet fastnar ordentligt på frukt och nötter för att förhindra att de sjunker till botten.)
Vispa smör och socker pösigt i en skål med en elvisp.
Tillsätt yoghurten och vispa ihop.
Häll äggulorna, en och en, i smörblandningen och vispa.
Häll äggvitorna i en annan skål och vispa dem till hårt skum.
Blanda i mjölet i smörblandningen och vänd sedan i äggvitorna. Rör försiktigt. Häll smeten i formen och ställ den långt ner i ugnen.
Grädda mitt i ugnen 45-60 minuter.
Låt svalna i formen och stjälp sedan ur den.