
Underbart goda chokladkolor, som är enkla att göra.
Underbart goda chokladkolor, som är enkla att göra.
100 g smör
2 dl vispgrädde
2 dl socker
1 dl sirap
3 msk honung
2 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
Mät upp allt utom kakao i en tjockbottnad kastrull.
Pudra på kakaon med hjälp av en sil.
Om man har en så kan man ställ ner en karamelltermometer i kastrullen annars kan man göra ett traditionellt kulprov.
Koka på rätt svag värme så att det syns små bubblor i ytan.
Rör om i kolasmeten då och då under kokningen.
Koka så utan lock i c:a 40 minuter eller tills termometern visar 125°. Eller gör "kulprovet" (häll c:a 1 tsk av kolasmeten i ett glas kallt vatten. När kolan går att forma till en halvhård kula är den färdig kokt).
Häll upp smeten i en liten långpanna eller annan form klädd med bakplåtspapper.
Låt svalna.
Skär isär och vira in varje kola i smörpapper.
Förvara kallt.