Fransk julkola

Underbart goda chokladkolor, som är enkla att göra.

Ingredienser (30 portion)

100 g smör
2 dl vispgrädde
2 dl socker
1 dl sirap
3 msk honung
2 tsk vaniljsocker
½ dl kakao

Tillagning

Mät upp allt utom kakao i en tjockbottnad ka­strull.

Pudra på kakaon med hjälp av en sil.

Om man har en så kan man ställ ner en karamelltermometer i kastrullen annars kan man göra ett traditionellt kulprov.

Koka på rätt svag värme så att det syns små bubblor i ytan.

Rör om i kolasmeten då och då under kokningen.

Koka så utan lock i c:a 40 minuter eller tills termometern visar 125°. Eller gör "kulprovet" (häll c:a 1 tsk av kolasmeten i ett glas kallt vatten. När kolan går att forma till en halvhård kula är den färdig kokt).

Häll upp smeten i en liten långpanna eller annan form klädd med bakplåtspapper.

Låt svalna.

Skär isär och vira in varje kola i smörpapper.

Förvara kallt.

Fler liknande recept