Ett klassiskt franskt matbröd som gjort sitt segertåg över hela världen. Det avlånga brödet har fått sitt namn efter det franska ordet för käpp. Enligt de franska brödlagarna får bröd endast göras av vatten, mjöl, jäst och salt – men vi fuskar lite med olivolja.
25 g jäst
½ l vatten
1 msk salt
2 msk olivolja
1,2 l vetemjöl
Värm vattnet till 37 grader och smula ner jästen i vattnet. Rör om.
Häll i salt, olivolja och c:a 1 liter av mjölet.
Arbeta ihop degen tills den känns smidig och fin. Låt jäsa under duk i en timma.
Mjöla ett bord och ta upp degen. Dela den i fyra bitar. Forma till baguetter och placera på plåtar. Pudra över lite mjöl.
Låt jäsa i 30 minuter uinder duk.
Sätt ugnen på 275 grader.
Grädda mitt i ugnen i c:a 15 minuter.
Låt svalna på galler utan duk.