Fougasse

Sydfransk släkting till den italienska foccacchian. Smaksättningen kan varieras lite som man själv vill, men örter och oliver är klassikern.

[ssba-buttons]

Ingredienser (2 portion)

10 g jäst
3 dl kallt vatten
1 msk honung
2 msk + 2 msk olivolja
2 dl grahamsmjöl
5-6 dl vetemjöl
1 msk havssalt
1 tsk blandade torkade örter (timjan, rosmarin, oregano och basilika)
svarta oliver

Tillagning

Lös jästen i vattnet.

Tillsätt honung och hälften av olivoljan. Blanda ordentligt.

Tillsätt grahamsmjöl, 4 ½ dl vetemjöl och kryddorna. Blanda degen väl under några minuter.

Låt jäsa i 2 timmar.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda med händerna i 5 minuter. Tillsätt mer mjöl om degen är för klibbig.

Dela degen i 2 delar och forma till ovala bullar.

Låt jäsa på tallrikar under plastfolie i 30 minuter.

Tryck ut degen till ovala bröd som är c:a 1 cm tjocka.

Skär skåror i bröden och gör skårorna större med fingrarna.

Pensla bröden med olivolja.

Kärna ur oliverna och halvera dem och placera ut i bröden.

Låt jäsa i 1 timme.

Sätt ugnen på 250 grader.

Grädda i övre delen av ugnen i 10-12 minuter.

Servera varma.

Fler liknande recept