
Sydfransk släkting till den italienska foccacchian. Smaksättningen kan varieras lite som man själv vill, men örter och oliver är klassikern.
Sydfransk släkting till den italienska foccacchian. Smaksättningen kan varieras lite som man själv vill, men örter och oliver är klassikern.
10 g jäst
3 dl kallt vatten
1 msk honung
2 msk + 2 msk olivolja
2 dl grahamsmjöl
5-6 dl vetemjöl
1 msk havssalt
1 tsk blandade torkade örter (timjan, rosmarin, oregano och basilika)
svarta oliver
Lös jästen i vattnet.
Tillsätt honung och hälften av olivoljan. Blanda ordentligt.
Tillsätt grahamsmjöl, 4 ½ dl vetemjöl och kryddorna. Blanda degen väl under några minuter.
Låt jäsa i 2 timmar.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda med händerna i 5 minuter. Tillsätt mer mjöl om degen är för klibbig.
Dela degen i 2 delar och forma till ovala bullar.
Låt jäsa på tallrikar under plastfolie i 30 minuter.
Tryck ut degen till ovala bröd som är c:a 1 cm tjocka.
Skär skåror i bröden och gör skårorna större med fingrarna.
Pensla bröden med olivolja.
Kärna ur oliverna och halvera dem och placera ut i bröden.
Låt jäsa i 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda i övre delen av ugnen i 10-12 minuter.
Servera varma.