Vill man ge sig på att baka folkets bröllopstårta till kronprinsessbröllopet så har vi här anpassat receptet till två tårtor. Har man ont om tid och inte hinner göra allt från grunden finns det följande produkter redan färdiga: anslag, jordgubbssylt, bavaroise/moussepulver och vaniljarom.
Folkets bröllopstårta
Ingredienser (16 portion)
Mandelanslag Duchesse (botten)
1 dl ägg
1 äggula
60 g strösocker
25 g mandelmjöl
60 g vetemjöl
Jordgubbskompott
225 g frysta jordgubbar
15 g citronpuré
85 g strösocker
7 g gelatinblad eller gelatinpulver
Mandelkrisp
30 g mandelpraliné
15 g mjölkchoklad
5 g kakaosmör
45 g Branflakes eller Cornflakes
Vaniljbavaroise/mousse
3 dl mjölk
50 g strösocker
1 vaniljstång
100 g äggula
50 g strösocker
10 g gelatinblad eller gelatinblad
3 dl lättvispad grädde
Tillagning
Mandelanslag Duchesse (botten): Vispa upp ägg, äggula och strösocker.
Sikta vetemjölet och blanda det med mandelmjölet,
Vänd ner i äggblandningen.
Bakas i 180 grader 22-25 minuter.
Ta ut ur ugnen och vänd upp och ner på ett bakplåtspapper.
Jordgubbskompott: Koka upp socker, jordgubbar och citronpuré.
Blötlägg gelatinbladen.
När jordgubbarna börja mjukna vispa sönder dem lite så att bitarna ej blir för stora.
Koka allt på låg värme i 10 minuter.
Fördela kompotten i 14 cm ringar eller gummimattor, när den kallnat, går även bra att frysa in i en kapsel och sedan spritsa ut när den tjocknat.
Mandelkrisp: Smält mjölkchokladen tillsammans med kakaosmöret och tillsätt mandelpralinén.
Krossa Branflakes/Cornflakes med en kavel och blanda i.
Fördela blandningen på två bakplåtspapper och kavla ut det tunt ca 2-3 mm. Använd ett bakplåtspapper på toppen vid utkavling.
Ställ i frysen.
Vaniljbavaroise/mousse: Blötlägg gelatinbladen.
Koka upp mjölk, strösocker och vaniljstången.
Vispa ihop äggula och strösocker, när mjölken kokar slås den över äggblandningen under vispning och sedan tillbaka i kastrullen.
Värm till 85 grader och sedan tillsätts gelatinbladen.
När vaniljblandningen blivit 22 grader vänds den ner i den lättvispad grädden.
Montering: Dela anslagen på fyra, varav två bottnar per tårta.
Lägg i ett 5 cm plastband i 16 cm tårtringar och lägg sedan i en botten.
Lägg i en skopa vaniljbavaroise och tvista sedan i jordgubbskompotten, på den fördelas sedan krispet och ytterligare en botten.
Fyll upp med bavaroise. Ställ in i frysen.
Tag ut tårtorna och låt de gärna tina lite innan man stryker upp dem med grädde och klär dem med extra vitmarsipan kavlad ca 3 mm tjock.
Pikera ett mönster med kristyr eller vit choklad sikta på florsocker, knyt dit det vita bandet och avsluta med att sätta dit kronan.