Farmors pepparkakor

Ett gammaldags recept på smakrika och spröda pepparkakor. Kavlar man tunt så ger recepet 150-200 normalstora pepparkakor.

Traditionellt serveras hembakade pepparkakor från och med advent via Lucia och till julafton. Men de äts året runt, men då oftast i industribakad variant och mest av barn. Peppar ingår inte i pepparkakor och har inte gjort sedan 1700-talet. Myten om att man blir snäll av att äta pepparkakor kommer från att den dansk-norsk-svenske unionskonungen Hans (Johan II i Sverige) blev ordinerad pepparkakor mot sitt notoriskt dåliga humör.

Ingredienser (1 portion)

200 g smör
1 ½ dl ljus sirap
3 dl socker
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ msk mald ingefära
1 ½ msk mald kanel
¾ msk malda nejlikor
12 dl vetemjöl + 1-2 dl vetemjöl till utbakningen
1 msk bikarbonat

Tillagning

Häll smör, sirap och socker i en kastrull och värm tills allt smält.

Tillsätt grädden och kryddorna. Blanda väl.

Låt svalna.

Blanda den stora mängden mjöl med bikarbonaten och rör ner i smeten.

Ställ kallt över natten.

Sätt ugnen på 200 grader.

Smörj plåtar eller använda bakplåtspapper.

Kavla ut degen tunt med lite mjöl och tryck ut önskade figurer. Lägg på plåtar med lite mellanrum.

Grädda 4-5 minuter mitt i ugnen. passa noga så de inte bränns.

Låt svalna på bakgaller.

Tips: Plåtarna svalnar snabbare om man ställer ut dem på trappan eller balkongen.

Fler liknande recept