Enkla munkar

Munk, donut eller flottyrkrans, kärt barn har många namn. Det här är ett klassiskt svenskt recept. Tröttnar man på det kan man byta ut garneringen till vad som helst, bara det är sött.

Varning! Frityroljan blir het och det är farligt. Skulle man ha otur och råka ut för rinnande olja släcks den genom kvävning med lock. Het frityr olja kan stänk och orsaka brännskador. Köksfläkten får ej vara på när man friterar.

[ssba-buttons]

Ingredienser (30 portion)

1 ägg
1 dl socker
1 dl mjölk
2 msk smör
5 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
kokosfett
strösocker

Tillagning

Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjölken.

Smält smöret och rör ner i smeten.

Blanda nästan all mjöl och bakpulvret. Vänd ner blandningen i smeten.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta i det mjöl så att degen blir fast.

Rulla ut till långa och smala längder. Dela degen i 15-20 cm långa bitar och forma till kransar.

Värm kokosfettet till 180 grader i en kastrull. Fritera några kransar åt gången tills de blir guldbruna.

Låt rinna av på hushållspapper och rulla i strösocker.

Fler liknande recept