Enkla lussebullar

Lättbakade lussebullar med kesella.

Ingredienser (50 portion)

50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
2 paket saffran
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
lite drygt 1 kg vetemjöl
Övrigt
ägg
russin

Tillagning

Smula ner jästen i en degbunke.

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till fingervarmt.

Häll lite av smörmjölken över jästen och rör tills den är upplöst.

Tillsätt resten av smörmjölken, kesella, saffran, strösocker och salt.

Arbeta in nästan allt mjölet i omgångar med maskin (eller för hand) . Degen ska bli smidig och släppa från bunkens kanter.

Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 minuter.

Knåda degen slät och blank på en lätt mjölad arbetsbänk.

Dela degen i fem delar. Baka ut 10 lussebullar av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt.

Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin.

Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla brödet med uppvispat ägg.

Grädda lussekatterna mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.

You May Also Like



* = Obligatoriskt fält