Bake-up, eller bake-off som det egentligen heter, är ett mycket smidigt sätt att snabb kunna ställa rykande färskt bröd på bordet.
Garnera med sesamfrön om det ska vara frukostbröd och flingsalt om de ska vara till mat.
Bake-up, eller bake-off som det egentligen heter, är ett mycket smidigt sätt att snabb kunna ställa rykande färskt bröd på bordet.
Garnera med sesamfrön om det ska vara frukostbröd och flingsalt om de ska vara till mat.
50 g jäst
5 dl vatten
3 dl grahamsmjöl
0,9 l vetemjöl special
1 msk flytande honung
1 tsk salt
50 g smör, rumsvarmt
Garnering
sesamfrö eller flingsalt
Värm vattnet fingervarmt.
Smula jästen i en bunke, rör ut den med lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, socker, salt, mjöl och smör.
Arbeta degen i maskin 7-8 minuter.
Låt degen jäsa övertäckt i bunken i 90 minuter. Tryck ner degen några gånger under jäsningen.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och forma till runda eller ovala bullar.
Lägg bullarna på en plåt, skär ett lätt snitt i varje bulle och låt jäsa i 15 minuter.
Ställ in i plåten i frysen. När bullarna frysts, lägg dem i plastpåsar och förvara i frysen.
Gräddning: Sätt ugnen på 250 grader.
Ta ut bullarna ur frysen. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
Pensla bullarna med vatten och strö på sesamfrön eller flingsalt.
Ställ in bullarna i mitten av ugnen, sänk värmen till 225 grader och grädda dem i 10-12 minuter.
Låt bullarna svalna på galler.