
Surdegsbröd behöver inte vara krångligt att baka. Det här receptet lyckas varje gång även om man inte är så van.
Surdegsbröd behöver inte vara krångligt att baka. Det här receptet lyckas varje gång även om man inte är så van.
Surdeg
3 dl varmt vatten (40 grader)
2 tsk torrjäst
½ tsk strösocker
3 dl vetemjöl
Bröd
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
1 msk flytande honung
2 msk olivolja
2 dl dinkelsikt
3 dl rågsikt
2 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl
Surdeg: Blanda alla ingredienser till surdegen och låt stå täckt me lock eller platsfilm på varm plats i 2 dygn.
Bröd: Blanda surdegen med smulad jäst, vatten, salt, honung och olja. Tillsätt grahamsmjöl, vetemjöl och dinkelsikt och blanda till en jämn och fin deg.
Låt jäsa övertäckt i bunken 1 timme.
Forma degen till två limpor, låt dem jäsa på en plåt c:a 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bröden med kallt vatten, grädda längst ner i ugnen c:a 45 minuter.