Surdegsbröd behöver inte vara krångligt att baka. Det här receptet lyckas varje gång även om man inte är så van.
Enkelt surdegsbröd
Ingredienser (2 portion)
Surdeg
3 dl varmt vatten (40 grader)
2 tsk torrjäst
½ tsk strösocker
3 dl vetemjöl
Bröd
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
1 msk flytande honung
2 msk olivolja
2 dl dinkelsikt
3 dl rågsikt
2 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl
Tillagning
Surdeg: Blanda alla ingredienser till surdegen och låt stå täckt me lock eller platsfilm på varm plats i 2 dygn.
Bröd: Blanda surdegen med smulad jäst, vatten, salt, honung och olja. Tillsätt grahamsmjöl, vetemjöl och dinkelsikt och blanda till en jämn och fin deg.
Låt jäsa övertäckt i bunken 1 timme.
Forma degen till två limpor, låt dem jäsa på en plåt c:a 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bröden med kallt vatten, grädda längst ner i ugnen c:a 45 minuter.