Man håller sig mätt längre på fullkornsbröd. Det är dessutom lätt att baka sitt eget fullkornsbröd. Och det blir gott.
Enkelt fullkornsbröd
Ingredienser (2 portion)
3 dl fil utan smaksättning
7 dl vatten
50 g jäst
1 tsk honung
2 dl linfrö
3 dl rostade solrosfrön
½-1 msk salt
7 dl fullkornsvetemjöl
7 dl grahamsmjöl
Tillagning
Smula ner jästen i en bunke.
Ljumma filen och vattnet fingervarmt och rör
ut jästen med.
Rör ner linfrön, solrosfrön, salt, fullkornsvetemjöl och grahamsmjöl. Degen ska vara rätt kladdig.
Fördela dege i 2 stycken smorda 1 ½-litersformar.
Låt jäsa i 45 minuter.
Sätt in formarna i kall ugn på ett galler i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda 1 timme, täck med aluminumfolie och grädda 30 minuter till.
Låt svalna på galler under bakduk.