Passa på att göra smulpaj när trädgårdsbären och skogsbären är mogna. Vinbär, hallon, björnbär, jordgubbar och blåbär är alla utmärkta i smulpaj. Blanda som du vill i just din smulpaj.
Enkel smulpaj
Ingredienser (6 portion)
6 dl blandade bär (t.ex. vinbär, hallon, björnbär, jordgubbar och blåbär).
1 msk maizenamjöl
2 msk strösocker
Smuldeg
100 g smör
100 g vetemjöl
100 g strösocker
100 g riven kokos
1 citron eller 2 lime
1 tsk malen kanel eller riven ingefära
Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader.
Tvätta och torka citron eller lime och finriv skalet.
Blanda kokos, sockret och mjölet i en bunke. Lägg ner citronskalet och tillsätt kanel eller ingefära.
Skär smöret i kuber och blanda med mjölblandningen med hjälp av händerna till en grynig massa med smulor.
Blanda strösocker med maizena. Lägg bären i en pajform och strö över sockerblandningen.
Lägg sedan smulorna ovanpå bären rikligt och ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås.