Ett enkelt recept på pepparkasdeg. Degen gör man kvällen innan man ska baka papparkakor. Glöm inte julmusiken när det blir dags för pepparkaksbaket.
Enkel pepparkaksdeg
Ingredienser (1 portion)
150 g smör
2 ½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 dl vatten
1 msk torkad och malen ingefära
1 msk torkad och malen kanel
½ msk torkad och malen nejlika
1 tsk kardemumma
½ tsk bikarbonat
7 ½ dl vetemjöl
Tillagning
Dag 1: Rör socker, sirap och smör smidigt.
Blanad mjöl och bikarbonat.
Tillsätt kryddor och vatten arbeta in mjölblandningen i omgångar till en homogen deg.
Låt degen vila i kylen över natten.
Dag 2: Sätt ugnen på 225 grader.
Baka ut pepparkakor med olika motiv och lägg på osmorda plåtar.
Grädda tills de får lagom med färg.
Låt svalna på galler. Förvara i lufttäta plåtburkar.
Tips! Har man få plåtar eller vill undvika disk ska man ställa ut plåtarna på altanen eller balkongen för att svalna snabbare.