Dygnsbrödet

Brödet som tar ett dygn att baka om som nästan inte kräver något jobb alls. Det får många goda hål och en fantastisk arom.

[ssba-buttons]

Ingredienser (10 portion)

7 dl vetemjöl
1 ½ krm torrjäst
1 msk nymalt havssalt
2 dl vatten
½ dl ljus öl
1 tsk flytande honung
1 msk vitvinsvinäger

Tillagning

Börja med brödet ett dygn innan det ska vara klart.

Blanda ut torrjästen i lite vatten i en bunke.

Tillsätt resten av vattnet, ölen, honungen och vitvinsvinägern,. Blanda väl.

Häll i mjöl och salt i bunken. Blanda med en trässlev tills du fått ihop en deg.

Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylskåpet i 12 timmar.

Lägg bakplåtspapper på en liten stekpanna.

Knåda degen lätt några gånger på en mjölad yta och forma den till en rund boll och lägg på stekpannan.

Lägg en skål över stekpannan så det blir tätt. Låt jäsa i rumstemperatur i 10-12 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader.

En halvtimme innan du ska baka sätter du in en liten rund stekgryta i gjutjärn i ugnen.

Mjöla överdelen av degen lite lätt och skär några skåror i den.

Ta ut stekgrytan när den blivit riktigt het.

Lyft över degen med bakplåtspappret till stekgrytan så att den fortsätter att ligga på pappret i grytan. Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen.

Sänk värmen till 225 grader och grädda i 25-30 minuter.

Ta av locket och grädda i ytterligare 20-25 minuter tills brödet är klart och har fått en fin färg.

Lyft ur brödet med hjälp av pappret och låt svalna på galler utan att vara övertäckt.

Fler liknande recept