Amerikanska munkar med glasyr är festligt och gott.
OBS: Friteringen är farlig. Se till att vara försiktig och ha framförallt inte köksfläkten igång.
Amerikanska munkar med glasyr är festligt och gott.
OBS: Friteringen är farlig. Se till att vara försiktig och ha framförallt inte köksfläkten igång.
15 g jäst för söta degar
2 msk ljummet vatten
75 g smör
4 dl mjölk
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 ägg
11-12 dl vetemjöl
Glasyr
75 gram smör
5 dl florsocker
½ dl vatten
hushållsfärg av valfri kulör
strössel
1 liter neutral olja
Smula ner jästen i en bunke.
Häll över fingervarmt vatten (35-37 grader).
Lös upp jästen i vattnet.
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det låt det 35-37 grader.
Häll smörmjölken över jästen och tillsätt socker, salt, äggen och ca 8 dl
av mjölet.
Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet i omgångart.
Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till dubbel storlek. Det tar ca en timme.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca 1 cm tjock platta.
Ta ut rundlar med hjälp av en utstickare och tag sedan ur ett hål i mitten
på varje rundel.
Låt dem jäsa till dubbel storlek.
Hetta upp oljan till ca 180 grader i en tjockbottnad gryta.
Fritera de jästa ringarna vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida.
Låt donutsen rinna av på hushållpapper.
Smält smöret till glasyren och låt det svalna. Rör i florsocker, vatten
och hushållsfärg.
Doppa donutsen i glasyren och dekorera eventuellt med strössel.