
Croissanten skapades 1920 när en fransk konditor kom på genidraget att kavla in smör i degen. Den är fortfarande i allra högsta grad en frasig fransk frukostspecialitet.
Croissanten skapades 1920 när en fransk konditor kom på genidraget att kavla in smör i degen. Den är fortfarande i allra högsta grad en frasig fransk frukostspecialitet.
1 dl vatten
1,5 dl mjölk
30 g jäst
1 tsk salt
8 dl vetemjöl special
0,5 dl socker
200 g smör
ägg
Värm vattnet och mjölken fingervarm.
Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vätskan.
Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
Lägg degen i en platslåda med lock och låt jäsa i ca 2 timmar.
Slå ihop degen och lägg tillbaka i plastlådan. Låt vila i kylskåp över natten.
Tag upp den ojästa degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en tunn kaka, ca 40 x 70 cm.
Skär det kalla smöret i tunna skivor med osthyvel. Lägg dem på halva degen och vik över den andra halvan. Kavla ut degen igen och vik den så att det blir 3 deglager. Kavla och vik på samma sätt 2 gånger till.
Dela degen i 2 delar och forma dem till bullar. Kavla ut dem till tunna runda kakor, ungefär 30 cm i diameter. Skär varje kaka tvärsöver till 8 trekanter. Rulla ihop dem mot spetsen. Tänj lite i degen så att snibben kommer på undersidan. Lägg croissanterna på en plåt med bakplåtspapper.
Jäs under bakduk ca 60 minuter. Värm ugnen till 230°C.
Pensla croissanterna försiktigt med uppvispat ägg. Baka dem gyllenbruna i mitten av ugnen ca 15 min.
Låt croissanterna svalna på galler utan bakduk.