En mycket uppfriskande citronpaj som är en perfekt avslutning på middagen. Servera med lättvispad grädde och ett gott, citrusdrivet dessertvin.
Citronpaj
Ingredienser (10 portion)
Pajdeg
225 g vetemjöl
150 g smör
1 ägg
3 msk strösocker
1 msk vatten
Fyllning
3 äggulor
5 msk strösocker
2 msk maizena
1 dl crème fraiche
1 dl pressad citron
rivet skal av 1 citroner
Maräng
3 äggvitor
1 ½ dl strösocker
Tillagning
Pajdeg: Lägg socker, mjöl, smör, vatten och ägg i en matberedare och kör till en deg.
Forma degen till en boll och platta ut den lite mellan plastfolie. Lägg degen kallt minst en halvtimme i kylen.
Värm ugnen till 225 grader.
Kavla ut degen och klä pajformen med den. Nagga lite i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet 10-12 minuter mitt i ugnen.
Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
Fyllning: Vispa ihop äggulorna, sockret och maizenastärkelsen. Blanda i créme fraiche, pressad citron och rivet skal. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet. Fyllningen ska vara lös. Den stelnar i ugnen.
Grädda 25 minuter.
Maräng: Vispa under tiden äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt socker och vispa rejält.
Ta ut citronpajen och bred försiktigt marängsmeten över. Grädda pajen i ytterligare 10-15 minuter till marängen fått en gyllengul färg.