
En mycket uppfriskande citronpaj som är en perfekt avslutning på middagen. Servera med lättvispad grädde och ett gott, citrusdrivet dessertvin.
En mycket uppfriskande citronpaj som är en perfekt avslutning på middagen. Servera med lättvispad grädde och ett gott, citrusdrivet dessertvin.
Pajdeg
225 g vetemjöl
150 g smör
1 ägg
3 msk strösocker
1 msk vatten
Fyllning
3 äggulor
5 msk strösocker
2 msk maizena
1 dl crème fraiche
1 dl pressad citron
rivet skal av 1 citroner
Maräng
3 äggvitor
1 ½ dl strösocker
Pajdeg: Lägg socker, mjöl, smör, vatten och ägg i en matberedare och kör till en deg.
Forma degen till en boll och platta ut den lite mellan plastfolie. Lägg degen kallt minst en halvtimme i kylen.
Värm ugnen till 225 grader.
Kavla ut degen och klä pajformen med den. Nagga lite i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet 10-12 minuter mitt i ugnen.
Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
Fyllning: Vispa ihop äggulorna, sockret och maizenastärkelsen. Blanda i créme fraiche, pressad citron och rivet skal. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet. Fyllningen ska vara lös. Den stelnar i ugnen.
Grädda 25 minuter.
Maräng: Vispa under tiden äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt socker och vispa rejält.
Ta ut citronpajen och bred försiktigt marängsmeten över. Grädda pajen i ytterligare 10-15 minuter till marängen fått en gyllengul färg.