Ciabatta

Att baka ciabatta är inget för den ovane eller otålige bagaren. Det tar nästan två dygn innan man får smaka. Men det är det värt. Har man bråttom är det bättre att uppsöka närmsta bageri.

Ingredienser (6 portion)

Fördeg
3 g jäst
2 ½ dl vatten
4 dl vetemjöl
Deg
6 g jäst
2 ½ dl vatten
4 dl durumvete
2 dl vetemjöl
10 g havssalt
olivolja

Tillagning

Fördeg: lös upp jästen i vattnet och vispa i mjölet.

Häll i en plastlåda och låt stå i minst 24 timmar.

Deg: lös upp jästen i vattnet. Tillsätt mjölet, saltet och fördegen. Knåda i minst 10 minuter.

Olja in en ungsplåt med höga kanter och lägg i degen jämt över hela. Ringla på olivolja.

Jäs i minst en timme.

Sätt ugnen på 250 grader.

Stjälp upp degen på en durumvetemjölat bakbord. Dela den i 6 delar.

Olja in plåten ytterligare och lägg dit delarna. Låt jäsa i minst 30 min.

Grädda mitt i ugnen i 5 minuter. Sänk värmen till 200 grader och spruta in vatten med en blomspruta.

Grädda i 10 minuter. Spruta in mer vatten.

Grädda i 10 minuter till och ta ut. Lägg ciabattorna på ett galler och spruta på vatten.

Fler liknande recept