Christinas tunnskurna pepparkakor

Det kan verka vara en stor sats, så halvera den gärna. Men kakorna är försvinnande goda, såväl til vinterns glögg som till sommaren saft i bersån. Receptet kommer från Ågerup i Skåne, landskapet som enligt men egen uppfattning flyter av mjölk och honung.

Ingredienser (250 portion)

6 dl farinsocker
¾ dl mörk sirap
1 ½ dl vatten
2 tsk malen ingerfära
2 tsk malda pomeransskal
2 tsk kanel
2 tsk bikarbonat
5 cl konjak
265 g smör
1 ¾ liter vetemjöl - knappt

Tillagning

Koka upp farinsocker, sirap och vatten. Tillsätt kryddorna samt bikarbonaten upplöst i konjaken.

Häll alltsammans över smöret och rör tills smeten är kall.

Arbeta in mjölet, först i degbunken, sedan på bakbordet. Degen ska inte vara stadig.

Forma den till rullar, ungefär 4 cm tjocka, och lägg dem i kylskåpet över natten.

Värm ugnen till 200 grader. Skär tunna kakskivor av degrullarna.

Lägg ett bakplåtspapper på bakbordet och lägg skivorna på bakplåtspappret och ovanpå dem gladpack.

Kavla skivorna lövtunna tis de är helt genomskinliga.

Ta bort gladpacken och lägg bakplåtspappret med kakorna på en plåt. Grädda under upsikt 3-5 minuter, det kan gå förfärande fort!

Tips: Skulle du vara lycklig ägare till en skärmaskin, använd den.

Fler liknande recept