
God chokladmoussetårta med kladdkakebotten.
God chokladmoussetårta med kladdkakebotten.
Kladdkakebotten
100 g smör
100 g mörk choklad 70%
4 msk kakaopulver
2 ägg
1 ¼ dl manitoba cream
1 msk vaniljsocker
2 dl strösocker
Chokladmousse
200 g finhackad mörk choklad (70 %)
1 äggula
6 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
Kladdkakebotten: Sätt ugnen på 160 grader.
Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
Smält chokladen i ett vattenbad
Rör samman samtliga ingredienser.
Smöra och bröa en springform, 24 cm i diameter.
Häll i smeten.
Grädda i 24 minuter.
Låt kladdkakan stå svalna.
Chokladmousse: Vispa grädden lätt.
Smält chokladen i en rostfri bunke i vattenbad.
Tillsätt äggulan och rör ner.
Dra kastrullen av värmen, vänd ner hälften av den vispade grädden med en slickepott och rör ihop till en jämn smet. Tillsätt resten av grädden och vaniljsockret.
Bred ut moussen på tårtan och ställ i kylen i minst 1 timme innan servering, gärna längre.
Servera med lättvispad grädde och färska hallon.