
En tårta som passar till det stora kalaset. Överraskande god med chokladmaräng, som passar bra till jordgubbar och andra bär.
En tårta som passar till det stora kalaset. Överraskande god med chokladmaräng, som passar bra till jordgubbar och andra bär.
Botten
100 g mörk choklad
6 äggvitor (ca 200 g)
1 tsk pressad citron
3 dl strösocker
1 msk kakao
Fyllning
6 dl vispgrädde
2 liter jordgubbar
eventuellt mynta- eller citronmelissblad
florsocker
Sätt ugnen på 100 grader.
Hacka chokladen grovt.
Vispa äggvitorna till fast skum med citronsaft. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa till en fast smet. Flytta över hälften av marängen till en annan skål och tillsätt den hackade chokladen och kakaopulvret.
Vänd försiktigt ner chokladmarängen i den andra marängen och blanda slarvigt.
Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda 2-3 timmar mitt i ugnen tills bottnen är torr och släpper pappret. Låt kallna.
Vispa grädden och bred ut den över bottnen och garnera med jordgubbar eller andra bär och eventuellt mynta- och citronmelissblad. Sikta över lite florsocker på jordgubbarna före servering.