En tårta som passar till det stora kalaset. Överraskande god med chokladmaräng, som passar bra till jordgubbar och andra bär.
Chokladmarängtårta med jordgubbar
Ingredienser (20 portion)
Botten
100 g mörk choklad
6 äggvitor (ca 200 g)
1 tsk pressad citron
3 dl strösocker
1 msk kakao
Fyllning
6 dl vispgrädde
2 liter jordgubbar
eventuellt mynta- eller citronmelissblad
florsocker
Tillagning
Sätt ugnen på 100 grader.
Hacka chokladen grovt.
Vispa äggvitorna till fast skum med citronsaft. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa till en fast smet. Flytta över hälften av marängen till en annan skål och tillsätt den hackade chokladen och kakaopulvret.
Vänd försiktigt ner chokladmarängen i den andra marängen och blanda slarvigt.
Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda 2-3 timmar mitt i ugnen tills bottnen är torr och släpper pappret. Låt kallna.
Vispa grädden och bred ut den över bottnen och garnera med jordgubbar eller andra bär och eventuellt mynta- och citronmelissblad. Sikta över lite florsocker på jordgubbarna före servering.