En lyxig chokladtårta/chokladkaka med massor av nyttig mörk choklad.
Chokladkaka med chokladglasyr
Ingredienser (12 portion)
425 g mörk choklad
250 g smör
5 ägg
4 msk strösocker
1 ¼ dl malen mandel
2 ½ dl maitoba cream eller annat vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ¼ dl vispgrädde
Tillagning
Sätt ugnen på 150 grader.
Lägg 300 g hackad mörk choklad och smör i en kastrull. Värm svag värme och rör till en mjuk smet. Ställ åt sidan.
Lägg ägg och strösocker i en skål och vispa pösigt (ca 6 minuter).
Vänd ner mandel, blanda mjöl och bakpulver och sikta ner. Rör sist ner chokladsmeten i äggblandningen.
Häll smeten i en smord 23 cm stor kakform med bakplåtspapper i botten och grädda i 45 minuter eller tills kakan är genomgräddad (använd provsticka). Låt kakan svalna i formen.
Gör i ordning chokladglasyren genom att hetta upp grädde i en kastrull tills den nästan kokar och ta den från plattan.
Rör ner resterande hackad choklad och fortsätt röra till en jämn smet.
Bred ut glasyren på kakan. Ställ kallt i väntan på servering.
Skär kakan i tårtbitar och servera med blandade bär och vispgrädde.