Chokladkaka med chokladglasyr

En lyxig chokladtårta/chokladkaka med massor av nyttig mörk choklad.

Ingredienser (12 portion)

425 g mörk choklad
250 g smör
5 ägg
4 msk strösocker
1 ¼ dl malen mandel
2 ½ dl maitoba cream eller annat vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ¼ dl vispgrädde

Tillagning

Sätt ugnen på 150 grader.

Lägg 300 g hackad mörk choklad och smör i en kastrull. Värm svag värme och rör till en mjuk smet. Ställ åt sidan.

Lägg ägg och strösocker i en skål och vispa pösigt (ca 6 minuter).

Vänd ner mandel, blanda mjöl och bakpulver och sikta ner. Rör sist ner chokladsmeten i äggblandningen.

Häll smeten i en smord 23 cm stor kakform med bakplåtspapper i botten och grädda i 45 minuter eller tills kakan är genomgräddad (använd provsticka). Låt kakan svalna i formen.

Gör i ordning chokladglasyren genom att hetta upp grädde i en kastrull tills den nästan kokar och ta den från plattan.

Rör ner resterande hackad choklad och fortsätt röra till en jämn smet.

Bred ut glasyren på kakan. Ställ kallt i väntan på servering.

Skär kakan i tårtbitar och servera med blandade bär och vispgrädde.

Fler liknande recept