
Ett brytbröd ett lätt att göra och fungerar även som extra dekoration på mat- eller buffébordet.
50 g jäst
25 g smör, rumsvarmt
5 dl vatten, fingervarmt
1 äggula
2 tsk salt
1,4 l vetemjöl, gärna med högre proteinhalt
Lös jästen i en degbunke och klicka i smöret, äggulan och saltet.
Tillsätt nästan allt mjölet och arbeta degen kraftigt med elvispensdegkrokar eller hushållsmaskin. Låt jäsa i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
Dela degen i 20-25 bitar och forma dem till runda bullar.
Lägg bullarna tätt ihop på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Strö över mjöl. Låt jäsa minst 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.
Låt svalna på galler.