Bröd med poolish

Bröd som bakas med poolish får en rikare arom och kräver mindre mängd jäst.

Ingredienser (20 portion)

Poolish
5 g jäst
3 dl vatten
300 g Manitoba Cream (eller vetemjöl special)
Bortgörning
5 g jäst
2 dl vatten
500 g Manitoba Cream (eller vetemjöl special)
10 g havssalt

Tillagning

Poolish: Vispa ihop ingredienserna.

Låt jäsa 4-5 timmar i rumstemperatur.

Bortgörning: Blanda polishen med ingredienserna till borgörningen.

Knåda på låg fart i en kitchenaid eller liknade i 12 minuter.

Tillsätt salt och knåda ytterligare sex minuter.

Låt jäsa i 90 minuter.

Baka ut till 20 rundrivna bullar eller 2 bröd och jäs på plåt eller i jäskorg i 75 minuter.

Värm ugnen till 250 grader.

Ställ in bröden och spruta in vatten med en blomspruta.

Efter 5 minuter sänk värmen till 200 grader.

Om man gör 20 bullar: Lufta ugnen när bullarna stått 10 minuter i ugnen.

Grädda i 4-5 minuter till

Om man gör 2 bröd: Lufta ugnen efter 20 och 40 minuter.

Totalt ska brödet stå i ugnen i 50 minuter.

Låt bullarna eller bröden kallna på galler. Spraya gärna med vatten så krackelerar bröden vackert.

Fler liknande recept