Bröd som bakas med poolish får en rikare arom och kräver mindre mängd jäst.
Bröd med poolish
Ingredienser (20 portion)
Poolish
5 g jäst
3 dl vatten
300 g Manitoba Cream (eller vetemjöl special)
Bortgörning
5 g jäst
2 dl vatten
500 g Manitoba Cream (eller vetemjöl special)
10 g havssalt
Tillagning
Poolish: Vispa ihop ingredienserna.
Låt jäsa 4-5 timmar i rumstemperatur.
Bortgörning: Blanda polishen med ingredienserna till borgörningen.
Knåda på låg fart i en kitchenaid eller liknade i 12 minuter.
Tillsätt salt och knåda ytterligare sex minuter.
Låt jäsa i 90 minuter.
Baka ut till 20 rundrivna bullar eller 2 bröd och jäs på plåt eller i jäskorg i 75 minuter.
Värm ugnen till 250 grader.
Ställ in bröden och spruta in vatten med en blomspruta.
Efter 5 minuter sänk värmen till 200 grader.
Om man gör 20 bullar: Lufta ugnen när bullarna stått 10 minuter i ugnen.
Grädda i 4-5 minuter till
Om man gör 2 bröd: Lufta ugnen efter 20 och 40 minuter.
Totalt ska brödet stå i ugnen i 50 minuter.
Låt bullarna eller bröden kallna på galler. Spraya gärna med vatten så krackelerar bröden vackert.