Bröd i lergryta

Det går utmärkt att baka vitt bröd i lergryta. Detta lergrytebröd kräver inte så mycket arbete i förhållande till resultatet.

Ingredienser (1 portion)

25 g jäst
2+2 msk olivolja
1 msk honung
4 dl kallt vatten
2 tsk salt
9-10 dl vetemjöl special

Tillagning

Smula ner jästen i en bunke.

Tillsätt honung, 2 msk olivolja, salt och vattnet. Rör tills allt löst upp sig.

Tillsätt 8-9 dl vetemjöl och arbeta till en homogen deg.

Låt jäsa i 2-3 timmar under bakduk.

Lägg en lergryta i blöt i minst 15 minuter.

Ta upp lergrytan och smörj den med några matskedar olja.

Ta upp brödet på ett lätt mjölat bakbord och knåda några gånger. Forma till ett lätta avlångt bröd och lägg i lergrytan. Lägg på locket.

Ställ in lergrytan i kall ugn och sätt ugnen på 250 grader.

Grädda brödet först i 45 minuter. Ta därefter av locket och sänk värmen till 200 grader. Grädda i 15-20 minuter till.

Ta ut lergrytan. Spruta på kallt vatten. Stjälp upp brödet på ett bakgaller och linda in i en handduk. Låt svalna.

Fler liknande recept