Bröd bakat på vildjäst

Att baka bröd på vildjäst är inget för den som vill se snabba resultat. Det kräver ett tålamod utan dess like. Men det färdiga brödet är väl värt väntan.

Ingredienser (2 portion)

2 dl vatten
100 g osvavlade russin (ekologiska)
50 g strösocker
20 g honung
135 g vetemjöl
1 dl vatten
135 g vetemjöl
3 dl vatten
500 g vetemjöl
500 g vetemjöl
3 dl vatten
5 g havssalt

Tillagning

Värm 2 dl vatten fingervarmt.

Mät upp russin, socker och honung i en glasburk med patentlock.

Skaka burken tills allt löst sig.

Ställ burken på kökets varmaste plats.

Låt jäsa i 4-6 dagar. Skaka burken varje dag.

När det luktar alkohol om jäsningen är den klar.

Häll burkens innehåll i en mindre burk. Häll över russinen i en sil och pressa ur innehållet med baksidan av en trässlev. Jästvätskan håller några månader i kylskåpet.

Blanda 100 g av jästvätskan med 135 g vetemjöl. Arbeta ihop till en fast deg. Låt jäsa på varm plats i 4-5 timmar.

Blanda degen med 100 g vatten och 135 g vetemjöl. Låt jäsa i 4-5 timmar.

Ta 100 g av degen och blanda med 3 dl vatten och 500 g vetemjöl. Låt jäsa i en plastlåda över natten.

Ta 400 g av ovanstående deg och häll i en degbunke tillsammans med 500 g vetemjöl och 3 dl vatten. Knåda i maskin eller med elvispens degkrokar i 10 minuter på låg hastighet.

Tillsätt saltet och höj hastigheten och knåda i 5 minuter till.

Låt jäsa i 3 timmar.

Forma två bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över mjöl.

Låt jäsa i 2-4 timmar till dubbel storlek

Sätt ugnen på 250 grader.

När bröden jäst färdig så sätts de in i ugnen. Spruta samtidigt in vatten med en blomspruta.

Sänk värem till 200 grader efter 5 minuter. Vädra ugnen efter 15 och 30 minuter. Grädda totalt i 45-50 minuter.

Ta ut bröden, spruta på vatten och lägg dem att svalna på galler.

Fler liknande recept