
Briocher är ett fransk portionsbröd som är vanligast till frukost men som även kan fungera som kuvertbröd.
Briocher är ett fransk portionsbröd som är vanligast till frukost men som även kan fungera som kuvertbröd.
2 dl fingervarmt vatten
25 g jäst
½ tsk salt
4 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk socker
4 ägg
ca 7 dl vetemjöl
Rör ut den smulade jästen med vattnet.
Tillsätt salt och 4 dl vetemjöl.
Arbeta ihop till en lös deg som ska jäsa c:a 1 timme.
Ta en paus på c:a 50 minuter.
Rör smör och socker mjukt.
Blanda ner detta, resten av mjölet och äggen i den jästa degen.
Arbeta till en smidig deg.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Lägg en sjättedel av degen åt sidan. Dela resten av degen i ca 20 bitar.
Forma bitarna till släta bullar, som läggs i plåt eller folieformar.
Rulla ut den sparade degen till 20 små kulor.
Gör en fördjupning i bullarna och tryck fast kulorna där.
Jäs bullarna ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen i ca 7-8 minuter.
Låt brödet kallna på galler utan bakduk.