Briocher

Briocher är ett fransk portionsbröd som är vanligast till frukost men som även kan fungera som kuvertbröd.

[ssba-buttons]

Ingredienser (20 portion)

2 dl fingervarmt vatten
25 g jäst
½ tsk salt
4 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk socker
4 ägg
ca 7 dl vetemjöl

Tillagning

Rör ut den smulade jästen med vattnet.

Tillsätt salt och 4 dl vetemjöl.

Arbeta ihop till en lös deg som ska jäsa c:a 1 timme.

Ta en paus på c:a 50 minuter.

Rör smör och socker mjukt.

Blanda ner detta, resten av mjölet och äggen i den jästa degen.

Arbeta till en smidig deg.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Lägg en sjättedel av degen åt sidan. Dela resten av degen i ca 20 bitar.

Forma bitarna till släta bullar, som läggs i plåt eller folieformar.

Rulla ut den sparade degen till 20 små kulor.

Gör en fördjupning i bullarna och tryck fast kulorna där.

Jäs bullarna ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen i ca 7-8 minuter.

Låt brödet kallna på galler utan bakduk.

Fler liknande recept