Brända mandlar

Klassiskt gammeldags godis som är enkelt att göra själv hemma. Brända mandlar är dessutom ganska nyttigt, för att vara godis.

[ssba-buttons]

Ingredienser (1 portion)

100 g sötmandel
1 ½ dl florsocker
½ dl vatten

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader.

Bred ut mandlarna i en ugnssäker form.

Rosta mandlarna i ugnen i 15 minuter. Rör runt bland mandlarna efter halva tiden.

Blanda mandlar, florsocker och vatten med en trägaffel i en liten tjockbottnad kastrull.

Koka upp under omrörning och låt koka på medelvärme tills sockret kristalliserar sig (tar c:a 15 minuter). Ta bort kastrullen från plattan.

Höj värmen till max och ställ tillbaka kastrullen. Låt sockret smälta och bli brunt.

När det börjar knäppa - dra kastrullen från värmen men fortsätt röra. Rör tills allt det kristalliserade sockret smält.

Bred ut mandlarna på ett bakplåstpapper och låt dem svalna.

Bryt isär dem som sitter ihop.

Fler liknande recept