Klassiskt gammeldags godis som är enkelt att göra själv hemma. Brända mandlar är dessutom ganska nyttigt, för att vara godis.
Brända mandlar
Ingredienser (1 portion)
100 g sötmandel
1 ½ dl florsocker
½ dl vatten
Tillagning
Sätt ugnen på 175 grader.
Bred ut mandlarna i en ugnssäker form.
Rosta mandlarna i ugnen i 15 minuter. Rör runt bland mandlarna efter halva tiden.
Blanda mandlar, florsocker och vatten med en trägaffel i en liten tjockbottnad kastrull.
Koka upp under omrörning och låt koka på medelvärme tills sockret kristalliserar sig (tar c:a 15 minuter). Ta bort kastrullen från plattan.
Höj värmen till max och ställ tillbaka kastrullen. Låt sockret smälta och bli brunt.
När det börjar knäppa - dra kastrullen från värmen men fortsätt röra. Rör tills allt det kristalliserade sockret smält.
Bred ut mandlarna på ett bakplåstpapper och låt dem svalna.
Bryt isär dem som sitter ihop.