Borglunds limpor

Lättbakade och fiberrika limpor som är lätt att lyckas med.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

50 g jäst
1 liter kallt vatten
1 msk grovt salt
1 dl vetekli
2 dl havregryn
2,3-2,4 l vetemjöl

Tillagning

Smula jästen i en degbunke.

Häll på lite av vattnet och rör tills jästen lösts upp.

Tillsätt resten av vattnet.

Mal saltet i en mortel och tillsätt tillsammans med vetekli, havregryn och det mesta av mjölet.

Arbeta degen kraftigt i maskin eller med elvispens degkrokar tills den släpper från bunkens kanter.

Strö på mjöl och täck bunken med en bakduk. Låt jäsa i 2 timmar. Eventuellt behöver degen slås ner efter halva tiden.

Knåda degen i rikligt med mjöl.

Dela degen i 3-4 delar som formas till lätt ovala limpor och läggs på bakplåtsbeklädd plåt.

Gör några snitt i limporna och låt jäsa i c:a 1 timme under bakduk.

Sätt ugnen på 275 grader.

Grädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter.

Sänk värmen till 200 grader och grädda i 20 minuter till.

Låt svalna på bakgaller utan bakduk för en knaprig skorpa.

Fler liknande recept