Lättbakade och fiberrika limpor som är lätt att lyckas med.
Borglunds limpor
Ingredienser (4 portion)
50 g jäst
1 liter kallt vatten
1 msk grovt salt
1 dl vetekli
2 dl havregryn
2,3-2,4 l vetemjöl
Tillagning
Smula jästen i en degbunke.
Häll på lite av vattnet och rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt resten av vattnet.
Mal saltet i en mortel och tillsätt tillsammans med vetekli, havregryn och det mesta av mjölet.
Arbeta degen kraftigt i maskin eller med elvispens degkrokar tills den släpper från bunkens kanter.
Strö på mjöl och täck bunken med en bakduk. Låt jäsa i 2 timmar. Eventuellt behöver degen slås ner efter halva tiden.
Knåda degen i rikligt med mjöl.
Dela degen i 3-4 delar som formas till lätt ovala limpor och läggs på bakplåtsbeklädd plåt.
Gör några snitt i limporna och låt jäsa i c:a 1 timme under bakduk.
Sätt ugnen på 275 grader.
Grädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter.
Sänk värmen till 200 grader och grädda i 20 minuter till.
Låt svalna på bakgaller utan bakduk för en knaprig skorpa.